NRK Meny
Normal

Cottis med klimafilm-pris

Thomas Cottis fra Løten har all grunn til å juble. Kortfilmen «Fuck Fossils», basert på hans forskningsrapport, vant nemlig gjev pris under en internasjonal filmfestival i Frankrike fredag.

Thomas Cottis går for klimakutt

I FRONT FOR KLIMA: Klimaekspert Thomas Cottis fra Løten er strålende fornøyd med at filmen «Fuck fossils», basert på hans egen forskningsrapport gikk til topps i Frankrike.

Foto: Privat

Kortfilmen vant prisen for beste klimainformasjons-film under 25 minutter på Deauville Green Awards.

Filmen baserer seg på hvordan hverdagen til en vanlig familie i Norge vil arte seg i år 2050, sett i lys av klimaendringene. Rapporten til klimaforkjemper Cottis heter "En fremtid du ikke vil ha".

– Dette er kjempestort

Thomas Cottis er særdeles fornøyd med prisen til filmen, som er laget av Snöball Film, og tror filmen er en vekker for dem som ser den.

– Alle som har sett filmen de får en ettertankeopplevelse. Og det er ingen av de jeg har snakket som har sett filmen, som ikke gjør en alvorlig vurdering på hva vi nå må gjøre med klimaet. Vi kan jo ikke risikere at fremtiden blir enda verre enn hva filmen viser, sier Cottis.

«Fuck fossils» kan nok også takke et ungt publikum for at den vant fram.

– Thomas Hayes kom veldig høyt på listen over skuespillere vi ønsket oss til denne filmen. Det er veldig kult at akkurat han ønsket å bidra i et så viktig prosjekt, sier produsent i Snöball Film Jonny Westernes.

Fuck Fossils

2050: Slik ser det ifølge Cottis og Snöball Film ut om drøye 30 år

Foto: Snöball film

Helt til topps

Cottis forteller at filmen først ble gitt ut i Norge, og fikk fort gode tilbakemeldinger. Deretter ble filmen sendt til Deauville Green Awards, og gikk til topps blant 300 filmer.

Her er det ifølge Cottis blant annet BBC og franske myndigheter som bedømmer hvem som vinner. Løtensokningen mener filmskaperne har gjort en god jobb med å fremstille hans utsikter for fremtiden.

– Filmen viser den bekymringen folk i 2050 kommer til å ha, med usikkerheten om det kommer til å bli enda varmere enn 2 grader, som er ille nok.

Og hvordan feirer man en klimafilm-pris?

– Nå skal jeg feire med en lettøl i gapahuken, ler Cottis.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK