NRK Meny
Normal

Claus Bendeke

Stein S. Eide og Madeleine Cederstrøm har blitt bedre kjent med eidsvollsmennene fra Hedmark og Oppland.Claus Bendeke var en av dem.

Claus Bendeke var en av eidsvollsmennene fra Hedmark.

Han lagde pengesedler selv av gamle spillkort og fridde til prestedattera som var 24 år yngre. Claus Bendeke fra Vang ble anklaget for tjenesteforsømmelse som amtmann, men før saken kom opp ble hedmarkingen valgt til riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Hør radioinnslaget under og se video i toppen av saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.