Etisk pelsmote med ku og sau

– Jeg har et alternativ der jeg vet at dyra har hatt det bra. Jeg pleier å si at jeg vet hvor skinnjakkene mine har beita, sier Bine Melby, designer og sivilagronom, med etisk motepels på menyen.

Bine Melby

Designeren fra Kongsvinger mener vi har råd og mulighet til å gi dyra våre et bedre liv. Derfor lager hun skinnjakker hun vet hvor kommer fra.

Foto: Vera Wold / NRK

I kjølvannet av pelsdyrdebatten har Melby kommet med et alternativ til oppdrettspels og klær laget av dyr i bur. Den brune og hvite skinnjakka Melby har på seg der hun står midt ute i saueflokken stammer fra ei telemarksku, som hun kjenner historien til.

Se mer på birka.no

(...) vi har råd og mulighet til å gi de dyra som er i vår tjeneste et bedre liv

Designer, Bine Melby
Heller kul i ku enn raff i rev

Bine Melby er heller kul i ku enn raff i rev. Her med en spelsau som også blir til etisk mote.

Foto: Vera Wold

Selskapsklær av ku

Trolig som den eneste i landet lager hun eksklusive jakker og selskapsantrekk av skinn fra kulturhistoriske, norske husdyrraser, som likevel skal slaktes. Hun mener det er helt unødvendig å bruke skinn fra norske pelsdyr i bur.

– Det er et vesentlig skille mellom det som har levd fritt, levd et naturlig liv og blitt jakta på ute i naturen, i forhold til det som er oppdrettet i bur. Det er kanskje verre i andre land, men vi har råd og mulighet til å gi de dyra som er i vår tjeneste, et bedre liv.

SE MER PÅ HJEMMESIDEN TIL MELBY.

Etisk motepels fra Kongsvinger

Selskapsklær laget av spelsau, designet av Bine Melby.

Foto: Mona Nordøy

Respekt for dyra

– Det har med respekt for hvordan maten vår produseres å gjøre. Det synes jeg er ganske viktig, sier Melby.

En flokk langhåra urnorsk spelsau i flere farger går med tykke mager bak på småbruket Edsberg utenfor Kongsvinger. Her har Bine Melby verksted, og bor sammen med mann og barn.

Produktene selges i butikken hun deler med ni andre designere på Aker Brygge i Oslo. Det er langt mellom den eksklusive butikken av norske designvarer og saue- og høneflokken på Eidsberg.

– Når det blir for mye urbant, må jeg hit og stikke fingrene ned i jorda og roe meg igjen, sier Melby, og viser fram vesker i kuskinn og boa laget av spelsauskinn.

Kunne du tenke deg å helle være kul i ku, enn raff i rev?

Si din mening lenger ned!

Video Fra fjøs til catwalk

Tidkrevende prosess


Tre forskjellige symaskiner må til for å omgjøre skinn til plagg. Det har vært en lang prosess for gründeren å lage levebrød av det hun brenner for, og kundene er henrykte.

– Plagg som krever mye arbeid, kan koste det samme som en bunad eller en pelskåpe, og da må en jo ha en tykk lommebok for å kjøpe dem. Men det viser seg at mange faller så for produktene at de er villige til å betale ekstra for det, sier Bine Melby.