NRK Meny
Normal

Etisk pelsmote med ku og sau

– Jeg har et alternativ der jeg vet at dyra har hatt det bra. Jeg pleier å si at jeg vet hvor skinnjakkene mine har beita, sier Bine Melby, designer og sivilagronom, med etisk motepels på menyen.

Bine Melby

Designeren fra Kongsvinger mener vi har råd og mulighet til å gi dyra våre et bedre liv. Derfor lager hun skinnjakker hun vet hvor kommer fra.

Foto: Vera Wold / NRK

I kjølvannet av pelsdyrdebatten har Melby kommet med et alternativ til oppdrettspels og klær laget av dyr i bur. Den brune og hvite skinnjakka Melby har på seg der hun står midt ute i saueflokken stammer fra ei telemarksku, som hun kjenner historien til.

Se mer på birka.no

(...) vi har råd og mulighet til å gi de dyra som er i vår tjeneste et bedre liv

Designer, Bine Melby
Heller kul i ku enn raff i rev

Bine Melby er heller kul i ku enn raff i rev. Her med en spelsau som også blir til etisk mote.

Foto: Vera Wold

Selskapsklær av ku

Trolig som den eneste i landet lager hun eksklusive jakker og selskapsantrekk av skinn fra kulturhistoriske, norske husdyrraser, som likevel skal slaktes. Hun mener det er helt unødvendig å bruke skinn fra norske pelsdyr i bur.

– Det er et vesentlig skille mellom det som har levd fritt, levd et naturlig liv og blitt jakta på ute i naturen, i forhold til det som er oppdrettet i bur. Det er kanskje verre i andre land, men vi har råd og mulighet til å gi de dyra som er i vår tjeneste, et bedre liv.

SE MER PÅ HJEMMESIDEN TIL MELBY.

Etisk motepels fra Kongsvinger

Selskapsklær laget av spelsau, designet av Bine Melby.

Foto: Mona Nordøy

Respekt for dyra

– Det har med respekt for hvordan maten vår produseres å gjøre. Det synes jeg er ganske viktig, sier Melby.

En flokk langhåra urnorsk spelsau i flere farger går med tykke mager bak på småbruket Edsberg utenfor Kongsvinger. Her har Bine Melby verksted, og bor sammen med mann og barn.

Produktene selges i butikken hun deler med ni andre designere på Aker Brygge i Oslo. Det er langt mellom den eksklusive butikken av norske designvarer og saue- og høneflokken på Eidsberg.

– Når det blir for mye urbant, må jeg hit og stikke fingrene ned i jorda og roe meg igjen, sier Melby, og viser fram vesker i kuskinn og boa laget av spelsauskinn.

Kunne du tenke deg å helle være kul i ku, enn raff i rev?

Si din mening lenger ned!

Video Fra fjøs til catwalk

Tidkrevende prosess


Tre forskjellige symaskiner må til for å omgjøre skinn til plagg. Det har vært en lang prosess for gründeren å lage levebrød av det hun brenner for, og kundene er henrykte.

– Plagg som krever mye arbeid, kan koste det samme som en bunad eller en pelskåpe, og da må en jo ha en tykk lommebok for å kjøpe dem. Men det viser seg at mange faller så for produktene at de er villige til å betale ekstra for det, sier Bine Melby.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Føreren satt fast

    Føreren av en bil som kjørte av vegen i Hedalen satt fastklemt, men er nå ute av bilen. Politiet vet foreløpig ikke noe om skadeomfanget, men føreren var ved bevissthet. Vegen er stengt forbi ulykkesstedet.

  • 4. plass til Østberg

    Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik kom på 4. plass på 10 kilometer fri teknikk på Beitostølen. Marit Bjørgen vant, mens Ragnhild Haga og Heidi Weng tok de to neste plassene.