NRK Meny
Normal

Bygger verdens høyeste trehus

Det 66 meter høye Mjøstårnet i Brumunddal stjeler dermed tittelen fra Treet i Bergen.

Mjøsparken i Brumunddal

TAR VERDENSREKORDEN: Mjøstårnet i Ringsaker kommune skal etter planen stå klar i 2018 og blir da verdens høyeste trehus.

Foto: Voll Arkitekter AS/AB Invest AS

Mjøstårnet blir 15 meter høyere enn leilighetsbygget Treet i Bergen, som etter planen skal rage 51 meter over bakken.

– Jeg hadde ikke gjort dette prosjektet om det ikke var i Brumunddal. Her bygger jeg med hjerte og hjerne, sa eiendomsinvestor Arthur Buchardt til Hamar Arbeiderblad da planene om bygget ble lansert tidligere i uka.

Det er han som står bak Mjøsparken i Ringsaker. Området skal bestå av det 66 meter høye Mjøstårnet og frittliggende leilighetsbygg. Prosjektet skal etter planen stå ferdig høsten 2018.

Stjeler rekord fra Japan og Australia

Verdas høgaste trehus i Bergen

IKKE HØYEST: Treet i Bergen var innstilt på at de skulle bli verdens høyeste trehus ved byggeslutt. Nå blir de utkonkurrert.

Foto: 3seksti / Illustrasjon

Tidligere har verdens høyeste trebygg, Todaiji-tempelet, vært lokalisert i Nara i Japan. Verdens høyeste leilighetsbygg i massivtre står dog i Melbourne i Australia. Det er 32 meter høyt. Nå flyttes snart verdensrekorden til Brumunddal.

Mjøstårnet skal bestå av 17 etasjer med restaurant og kafé, næringslokaler, 50 hotellrom og 21 leiligheter. Det skal foreløpig ikke være avklart hvem som skal drifte hotellet.

Eiendomsinvestoren presiserer at halvparten av kontorarealet og leilighetene må selges, før han begynner å bygge. Han tror likevel ikke at dette skal bli et problem.

– Slik verden ser ut i dag, tror jeg det skal gå greit å få til nødvendige avtaler, sier Buchardt til avisa.

Slik blir verdens høyeste trehus i Brumunddal.

VIDEO: Bli med på en luftig tur rundt det som skal bli verdens høyeste trehus i Brumunddal.

God trekompetanse

Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen, er svært fornøyd med planene.

– Her er det tatt høyde for tusenårsflom, næringslivet vårt blir synliggjort og vi får et fantastisk bygg i et område vi vil skal synes. Dette er fabelaktig, sier hun.

Buchardt tror Mjøstårnet, som til sammen har en prislapp på 450 millioner, kommer til å bli et fyrtårn for Ringsaker.

– Det blir et utstillingsvindu for treindustrien. Dette er den kommunen i verden som har mest kompetanse på tre, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil på taket

    En bil har kjørt av vegen og havnet på taket i Amundrudveien på Jaren i Gran kommune. To personer er ute av bilen, men skadetomfanget er uvisst, ifølge politiet. Nødetatene er på stedet.

  • Klager TV2 inn for PFU

    Fotballdommeren Svein-Erik Edvartsen klager TV2 inn for Pressens faglige utvalg. Det melder Medier24. Bakgrunnen skal være at Edvardsen mener at TV 2 har delt upublisert kildemateriale med Norges Fotballforbund.

    Svein- Erik Edvartsen, klubbdirektør i Lørenskog ishockey
    Foto: Knut Erik Solhaug / NRK