NRK Meny
Normal

Bygger bil for å lære matte

Mange kjeder seg på skolen, og synes fagene blir for teoretiske. I Snertingdal vil de endre dette. Der er matteundervisningen bilbygging.  

Skoleelever i Snertingdal skal lære matte ved å bygge bil

- Nå får vi brukt evner som vi ellers ikke får brukt på skolen, sier Lars Henrik Sveum.

Er en av elevene på Snertingdal ungdomsskole som er med i bilbyggings-prosjektet.

 

Modell av en Formel 1 bil fra 50-tallet

Bil klar til sommeren

Utgangspunktet er en modell av en Formel 1 bil fra 50-tallet. Guttene som deltar i prosjektet har som oppgave å bygge en tilsvarende bil i full størrelse frem til sommeren. Budsjettet er på 10 000 kroner. På denne måten skal de motiveres for praktisk regning. De gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

- Stemningen blir så mye bedre når alle får drive med det de vil drive med, sier Lars Henrik Sveum.

Arne Refstad
Foto: NRK

- Skolen svikter de svake

Ildsjelen bak prosjektet er Arne Refstad, en blanding av Reodor Felgen og Max Mekker. Han mener tavleundervisning ikke passer for alle, og at skolen svikter de svake.

- Alle skal gjennom den samme kverna. Det er ikke rart mange elever blir urolige når de må sitte å høre på ting som ikke fenger dem, sier Refstad.

Får ros av kunnskapsministeren

Arne Refstad brenner for ungdom som faller utenfor skolesystemet . Han skrev brev til kunnskapsministeren om sine bekymringer, om et samfunn som trenger aktiv ungdom som trives på gølvet, og liker møkk på fingrene. Han fikk personlig svar fra statsråden som roser tiltaket.

- Prosjekter som dette gjør vinnere ut av de som ellers ville vært skoletapere, sier statsråd Øystein Djupedal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trailere kolliderte i Hedmark

  To trailere har kollidert på riksvei 3 ved Lonåsen nord for Tynset i Hedmark. Nødetatene er på vei til stedet. To personer undersøkes av helsepersonell.

  Laster Twitter-innhold
 • Ung mann kjørte uten førerkort

  Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

 • Øyertunellen stengt

  E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.