NRK Meny
Normal

Bygger 200 meter lang steintrapp i Rondane

RONDANE (NRK): Regn og stor turisttrafikk skader sårbar høyfjellsnatur i Rondane. Redningen er 100 tonn med naturstein som flys inn med helikopter.

Gå til forsiden

Bygger trapper av stein i Rondane

Lager trapper av stein på stier i Rondane

Bygger trapper av stein i Rondane

8 bilder

Se bildene fra byggingen av en 200 meter lang steintrapp i Rondane nasjonalpark. Vegetasjonen er slitt vekk og naturen må restaureres.

  Hvert år går 8.000 turister opp eller ned turstien i Bjørnhollia. Det setter spor. Det samme gjør vær og vind. Nå er vegetasjonen slitt vekk og røttene til trærne helt blottstilt.

  Finn Bjormyr, Statens Naturoppsyn

  Finn Bjormyr i SNO sier det har skjedd mye med vegetasjonen de siste fem-seks åra.

  Foto: Geir Olav Slåen

  Vi må rett og slett restaurere naturen, sier Finn Bjormyr i Statens Naturoppsyn.

  Han viser frem et tre der røttene stikker opp fra bakken i en stor radius rundt treet.

  – Den vil ikke klare seg hvis den fortsetter å slite vekk vegetasjonen oppå røttene sine. Så tanken er å prøve å ta vare på mest mulig av vegetasjonen her, sier Bjormyr.

  Ikke lov å plukke stein

  Så nå bygger de en steintrapp i den bratte stien. Det er en stor jobb. Nasjonalparkens egne lover har forbud mot plukking av stein, så steinblokkene som skal bli til trapp må hentes andre steder.

  – Steinen kommer fra samme type berggrunn som i Rondane, men denne kommer fra Vågå. Dette er Norges eldste nasjonalpark og da må vi prøve å få det mest mulig autentisk, sier Finn Bjormyr.

  Sherpaer gjør jobben

  Steinblokkene flys inn med helikopter, i alt 100 tonn. Helikopteret kan ta 8–900 kilo per tur, så det blir mange turer med tung last hengende under flykroppen.

  Sherpaer bygger steintrapp i Rondane

  Disse to sherpaene fra Nepal er hyret inn til å bygge selve steintrappa.

  Foto: Geir Olav Slåen

  På bakken står to sherpaer fra Nepal og tar imot. De jobber for et firma i Norge og har hatt mange oppdrag i den norske fjellheimen. De kan sitt håndverk og bygger stein for stein, det som til slutt skal bli en 200 meter lang trapp.

  Stein Magne Grevrusten er nasjonalparkforvalter i Rondane og Dovrefjell nasjonalpark og følger spent med på jobben. De ønsker at folk skal bruke nasjonalparken, men også at den skal bevares best mulig.

  – Vi må også legge til rette og reparere skader som skjer etter menneskelig bruk, sier han.

  Stein Magne Grevrusten

  Nasjonalparkforvalter Stein Magen Grevrusten sier de reparerer skader både for naturen og fotturistenes skyld.

  Foto: Geir Olav Slåen

  Det ligger inne i planene deres at de skal gjøre tiltak når naturen trenger det.

  – Fantastisk fin

  En familie på tur kommer nedover stien mens arbeidene pågår og får æren av å være de første til å prøve den biten av steintrappa som er ferdig.

  – Det var kjempefint. Fantastisk fin trapp på slutten her. Det blir veldig fint å gå på, er de helt enige om.

  Les også:

  SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ny spiller til Storhamar

   Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

   Storhamar
   Foto: TV 2
  • Utforkjøring i Garmo

   En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

  • Store mengder overgrepsbilder

   I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.