Bygdefolk aksjonerer for ulv

Bygdefolk for rovdyr vil aksjonere i Elverum til uka. Og de er ikke redde for å få juling.

ulv
Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

– Det vil alltid være folk som er uenige med oss, det får de bare være. Vi vil få folk litt bort fra myter og rykter og heller gi dem litt fakta, sier leder i Bygdefolk for rovdyr, Lars Erik Lie fra Trysil

Lørdag 19. april rigger foreningen som har mellom 500 og 600 medlemmer opp stand i «løvens hule» Elverum der debatten om ulv har vært høy den siste uka.

Tolv personer pågrepet for ulovlig ulvejakt

Fire fengsla for ulovlig ulvejakt

- Motstanderne roper høyest

Bygdefolk aksjonerer for ulv

Leder i Bygdefolk for rovdyr Lars Erik Lie vil aksjonere i Elverum.

Foto: PRIVAT

Lars Erik Lie som sjøl er fra Trysil, der fire av de sikta i ulvejakt-saken er fra, føler ikke at han representerer mindretallet i sitt syn på rovdyr. Han hevder det er flest av de som er imot som uttaler seg i media.

– Jeg har ikke noe tall på det, men ut fra folk jeg kjenner sjøl vil jeg tippe at halvparten er for ulv og halvparten er imot, sier han.

Men han hevder at problemet er at de som ikke har noe problem med at rovdyra er i skogen ikke tør si det høyt.

Folk er redd for å havne i uvennskap med familie, venner. eller jaktlaget. Hvis alle på jaktlaget er imot ulv og du er for da holder du kjeft.

Lars Erik Lie, leder Bygdefolk for rovdyr

Lederen av Bygdefolk for rovdyr sier at jegere som er for ulv ikke tør si det blant annet i frykt for at de skal bli kasta ut av jaktlaget.

– Er dette ting du vet eller har hørt?

- Det er ting jeg vet og har hørt. Jegere har sjøl fortalt meg det, sier han.

Da den første av jegerne som er sikta for ulovlig jakt på ulv ble fremstilt for varetektsfengsling denne uka ble det en svært amper stemning. Selv om rovdyrdebatten har pågått i Hedmark i mange år har temperaturen vært ekstra høy den siste uka.

Vil gi mer kunnskap

Bygdefolk for rovdyr har siden de starta opp i 2011 hatt stand på flere villmarksmesser. Når de stiller seg opp på stand i Elverum på dagen påskaften har de ikke som mål å overbevise de som er ihuga ulvemotstandere.

– Det er ingen vits for oss å stå der og prøve å overbevise noen som er innbitt ulvemotstander til å bli glad i ulv. Det er et uoppnåelig mål, sier Lars Erik Lie.

Målgruppa deres er folk som ikke vet så mye om ulv og vil vite mer.

– Jeg tror mye av skepsisen skyldes lite kunnskap. At folk ikke stoler på eller tror på forskerne og heller velger å tro på rykter og halvsannheter som de hører på bygda, sier han.

Flere som har uttalt seg om ulv den siste uka har gjort det etter å ha opplevd at ulven truer næringa deres.

Sau tatt av ulv i Skåbu

Sau tatt av ulv i Skåbu

Foto: Privat

– Har du ikke forståelse for at folk som opplever at ulvene dreper sauene deres og jegere som opplever at jakthundene blir drept av ulv blir frustrerte?

- Jo, men vi ønsker å gi et mer nyansert bilde av ulven. Stort sett er det negative oppslag om ulven. Vår jobb er å få folk til å skjønne hvor viktig det er å ta vare på de store rovdyra, sier Lars Erik Lie.

Tror ikke de trenger politihjelp

Selv om temperaturen i Østerdal er høy, og noen ulvemotstandere sågar har nevnt ordet geriljakrig i ulvedebatten, tror ikke Bygdefolk for rovdyr at de trenger politihjelp under sin aksjon i Elverum lørdag.

De som er kranglesjuke sender vi bare videre. Jeg har aldri opplevd å bli trua fordi jeg er for rovdyr.

Lars Erik Lie, leder Bygdefolk for rovdyr

Det har vært noen ubehagelige kommentarer på nettet, men lederen av foreningen tar det ikke så alvorlig.

– Jeg har hatt en telefon en gang da en kalte meg en dumskalle. Og det er forsåvidt greit, sier han.

Søndag kveld fant han et brev i posten men en lapp der det sto skrevet med kulepenn:

«Slik som deg har ikke samfunnet bruk for. Vet hvor du bor. Du er en taper. Sikkert ikke meningen at du skulle bli født. »

Han velger å tolke det som trakassering, ikke en trussel.

Ulvedebatten er fortsatt het i Hedmark. I Trysil har lederen for "Bygdefolk For Rovdyr" fått trusselbrev i posten. Selv mener han at det er uvitenhet som gjør at folk er redd for ulv.