400-metersbana ble på 393 meter

Elverum kommune bestilte et friidrettsanlegg med 400 meter løpebane, men bana ble sju meter for kort. Nå må den forlenges.

Kort bane

Prosjektleder for kommunen Hans Erik Skari (t.v) og Svein Erik Murud gleder seg til at anlegget er klart med 400 meter løpebane.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Vi er der oppe i dag for å måle opp og forlenge bana, sier daglig leder i Bane og Entreprenørservice AS. Jo Pedersen.

I forrige uke oppdaget han under en kontroll av anlegget at bana var sju meter for kort.

Målefeil under bygging

Elverum kommune har bestilt byggeprosjektet ved Terningen Arena til nesten 20 millioner kroner. Det blir flere volleyballbaner, basketballbaner og tennisbane i tillegg til et etterlengta friidrettsanlegg.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Svein Erik Murud som har kjempa for et nytt friidrettsanlegg i Elverum i 30 år.

Han hadde nok ikke drømt om at da anlegget nesten sto klart viste det seg at bana som skulle være 400 meter, kun ble målt til 393 meter.

– Det er en feilmåling av de som målte det fysisk på stedet. I tillegg er det også en GPS-feil, sier Jo Pedersen i Bane og Entreprenørservice AS.

Siden anlegget ikke skal tas over av Elverum kommune før til våren får ikke feilmålingen noen økonomiske konsekvenser for kommunen, men bana må nå utvides.

Utbedrer det denne uka

Mandag ble maskiner kjørt til Elverum for å utvide friidrettsbana og målinger har vært gjort for å finstille utbyggingen.

– Vi forlenger bana i den ene enden. Det er ikke mer komplisert enn å reparere et banedekke, sier Jo Pedersen.

Feilen får ingen konsekvenser for den planlagte offisielle åpningen av anlegget, siden det skal skje til våren.

– Vi regner med at vi overtar anlegget akkurat slik vi har bestilt med 400 meter løpebane, og gleder oss til å ta det i bruk, sier prosjektleder i Elverum kommune Hans Erik Skari.

Han roser Bane og Entreprenørservice AS for at de har opptrådt profesjonelt i saken ved å ta tak i saken med en gang kontrollmålingene var foretatt.

Har tjuvstarta allerede

En som gleder seg enda mer er Svein Erik Murud. Friidrettsgruppa i Elverum har reist til Romedal og Stangehallen for å trene på sommerstid. Det er noen mil med kjøring, og ikke så enkelt for barn under 13 år. Nå regner han med at enda flere kommer til å starte med friidrett.

– Med en gang det ble kjent at banen skulle bygges strømma det på med unger, så her blir det liv, sier Murud.

Han har nå ei gruppe på mellom 50 og 60 unger med på friidrettstreninger. Og noen av dem har allerede tjuvstarta på det nye anlegget.

– Vi har allerede kuppa bana vi, jeg hadde med 20 unger her på siste trening før vinteren. Unga løp, hoppet og koste seg, sier han.

Ingen av ungene merka at bana var 7 meter for kort.

– Det er nok stjerneløperne våre som merker det, sier Murud.

Men han legger til at det ikke er ubetydelige metre, for hvis bana ikke er 400 meter kan den ikke brukes til å arrangere mesterskap.