Hopp til innhold

Bygda som var først ute

TYNSET (NRK): For 40 år siden ble en dristig idè satt ut i livet på Tynset, og de var først ute i landet med den. Et kjøpesenter utenfor byene.

Kjøpesenter 40 år

Oddrun Finstad i kjøpesenteret hun var med og etablere for 40 år siden. Her med dagens senterleder Cathrin Rugsveen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Oddrun Finstad er i bygget som hun og ektemannen Stig bygde for 40 år siden. I mange år hadde hun og ektemannen Stig drevet kolonialforretningen og familiebedriften Lunstøeng i en flott sveiservilla. Mange tynsetinger var glad i bygget, men da jernbanen kom, og bygget begynte å forfalle, måtte de gjøre noe. Det ble til Norges første kjøpesenter utenfor byene. Og handelstanden ble med på ideen.

Trakk kunder

– Det var ikke vanskelig å få handelstanden inn i det nye senteret. Mange ble interessert og det var klart at det å komme inn i et fellesskap var hyggelig det, forteller Oddrun Finstad.

Senteret trakk også til seg kunder utenfra Tynset:

– Rørosingene reiste til Tynset og handlet. Det fikk jeg høre mange ganger, at skulle de handle så måtte de til Tynset for her var det alt mulig rart, forteller Oddrun Finstad.

Hun forteller likevel om mange tøffe år med lån og mye arbeid.

– Men det ble morsomt. Vi ble interessert i det og traff mange hyggelige mennesker. Så det har vært mange givende år, forteller hun.

Var et kulturhus

Kjøpesenter 40 år

Oddrun Finstad trives godt i dagens kjøpesenter, her med dagens senterleder i Amfi Tynset, Cathrin Rugsveen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Tron-Torget som det ble kalt var mye mer enn et kjøpesenter. Dette var før Tynset hadde et kulturhus.

Dagens senterleder Cathrin Rugsveen var et år da senteret åpnet. Hun husker mye fra barndommen i senteret:

– Det var danseball her, vi lærte å danse her. Jeg var med bestemor og bestefar på auksjon. Det var et lite kulturhus. Det ble arrangert alt som kan arrangeres på et kulturhus, konserter og fester forteller hun.

– Må tenke nytt

Rugsveen mener en må tenke nytt dersom senteret som i dag har rundt 110 ansatte og er på 11.000 kvadrat skal få 40 år til.

– Jeg tror en god handel er ikke alltid at en kan konkurrere på pris. Det er så mange som kan konkurrere på pris. Jeg tror at opplevelsen vil gå mer og mer på aktiviteten som er på senteret, tilrettelegge for familier og barn slik at en slapper av en handlesituasjon. Det får du ikke gjort på nettet, sier Rugdsveen.

Flere saker fra Innlandet