Bygda der alle sier hei

TRYSIL (NRK): Gunvald Storsveen sier hei til alle han møter. Nå har hilsingen satt i gang noe større i skibygda Trysil.

Gunvald i Trysil

SPRER GLEDE: Gunvald Storsveen slår gjerne av en prat på butikken og kjenner de fleste i Trysil. Her fra tv-reportasjen som ble sendt i Norge Rundt.

Gledesprederen er på sin daglige runde med kommunens postvogn i Innbygda i Trysil. Han hilser på alle, og folk hilser tilbake. Han slår av en prat med dem han møter, gjerne om fotball.

– Han spør både folk som bor her og turister hvilket lag de holder med. Det får i gang praten, forteller Roar Vingelsgaard, kommunalsjef for oppvekst og kultur i Trysil.

Gunvalds faste hilsen rørte kommunalsjefen, som forteller at det hele ble starten på noe større,

Hei-kampanje

I vinter lanserte han rett og slett en egen «hei-kampanje» i kommunen. Målet er at alle i bygda skal hilse på hverandre med et «hei» når de møtes.

– Det at vi ser hverandre og sier hei er kanskje noe av det mest grunnleggende for å bygge opp respekt. Da må vi si det hver dag. Vi må gjøre som Gunvald og gjenta det hver gang vi møter hverandre, sier Vingelsgaard.

HEI-kampanje i Trysil

Hei-kampanjen i Trysil skal få alle til å hilse på hverandre med et smil.

Foto: Trysil kommune

I kommunens nye oppvekstmodell, som har fått navnet «Onga i Trysil», er dette sentralt. Modellen tar for seg helheten i barnas oppvekst, for å sikre en god barndom for alle.

Faren lærte ham å hilse

Vingelsgård forteller at det nok er faren til Gunvald som skal ha æren for at sønnen er så sosial og blid mot alle.

– Han hadde lært seg som liten gutt at når han var på butikken sammen med faren sin og møtte folk, så skulle han hilse. Det hadde han i seg.

Gunvald bodde på en instutisjone en stund, men kom tilbake til Innbygda på 90-tallet i forbindelse med den såkalte HVPU-reformen. Da fikk han også jobben som postbud i kommunen.

– Postmesteren, som jeg kaller ham, var veldig synlig på bygda. Han var sosial, prata med alle og han var interessert i folk. Han visste for eksempel hvem de fleste hadde som favorittfotballag, forteller oppvekstsjefen.

Roar Vingelsgaard

Kommunalsjef Roar Vingelsgaard ble rørt av Gunvald sitt faste hei og fikk ideen til Hei-kampanjen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Ut i verden med et hei

Med Hei-kampanjen håper Vingelsgaard at bygdas unge skal opptre på en klok måte når de drar ut i verden.

– Noe av det viktigste å ha med seg da, er at vi ser hverandre i øynene og hilser hver gang vi møtes. Det var dette jeg lærte av Gunvald, sier Vingelsgaard.

Selv har Gunvald Storsveen et avslappet forhold til det han har satt i gang i bygda.

– Jeg er bare meg sjøl og gjør som vanlig, jeg, sier han.