NRK Meny
Normal

Butikkbær er "nesten" like bra som villbær

Blåbærene og bringebærene vi kjøper på butikken er så og si like bra å spise som villbærene vi plukker i skogen og på fjellet, mener en forsker i næringsmiddelkvalitet.

Rune Gutubakken i Kiwi foran en kjøledisk.

GODT BÆRSALG: Butikksjef Rune Gutubakken på Kiwi i Storgata i Lillehammer viser fram blåbærene han selger. Han mener vi nordmenn er blitt latere som ikke lenger plukker bær selv.

Foto: Geir Røed / NRK

Butikksjef Rune Gutubakken på Kiwi i Storgata i Lillehammer viser fram eskene med blåbærene han selger. De er ikke fra skogen, men er dyrket frem. På få år har det vært en eksplosjon i salget.

– Det har vært eventyrlig. Salget har åttedoblet seg på fem år, sier Rune Gutubakken.

Bare i denne ene Kiwi-butikken solgte de nesten 10.000 kurver med blåbær i fjor, og nesten 4.000 kurver med bringebær. I år ser salget ut til å bli enda større. Og det mens bærene står og råtner i skogen og på fjellet over OL-byen.

– Jeg tror vi er blitt latere med årene, rett og slett, inklusive meg selv. Jeg plukket jo mye blåbær før i tida, men nå er det lettvint å gå i butikken og kjøpe det, sier Gutubakken.

Mange av de samme stoffene

Ifølge Jens Rohloff, forsker i plantebiologi og næringsmiddelkvalitet ved NTNU i Trondheim, er kultiverte hagebær som selges i butikkene "nesten" like sunne som villbærene i skogen.

– Jeg ville ha spist hageblåbær eller kultiverte blåbær på samme måte som de som man finner i naturen, sier Jens Rohloff.

Forskeren synes det er synd at vi nordmenn ikke i større grad klarer å utnytte ressursene med villbær i skogen. Men han sier at butikkbærene uansett inneholder veldig mange av de samme stoffene som vi finner i viltvoksende arter.

– Når det gjelder vanlige næringsstoffer som sukker og organiske syrer, så er det ingen store forskjeller egentlig. Men når det kommer til helsebringende stoffer så er de kanskje litt lavere, sier Jens Rohloff.

Ikke alle bærene er smakfulle

Selv om nordmenn er dårlige til å plukke bær i naturen, plukker vi rikelig med oss fra butikkhyllene. I Kiwibutikken i Lillehammer har man stort sett gode erfaringer med importerte bær, men kvaliteten har variert noe.

– Jeg vet vi har fått partier fra Marokko noen ganger som ikke smakte så veldig mye blåbær, mere vann. De var pene å se på, men hadde ikke noe særlig blåbærsmak, forteller butikksjef Rune Gutubakken.

Nå, i midten av september, er det imidlertid norske blåbær hos Gutubakken. Eller...

– Vi har norske blåbær akkurat nå. Nei beklager, her har vi polske. Polen, polen, både stort beger og lite beger, vedgår butikksjefen.