NRK Meny
Normal

Busterud frykter farlig pillekultur

Hamars ordfører Einar Busterud frykter en farlig pillekultur i norsk psykiatri etter at hans bror fikk store mengder medisin. – Jeg har sett at medisiner noen ganger påfører folk mer lidelse enn hjelp, sier Busterud.

Einar Busterud

Einar Busterud forteller nå historien om sin bror som ble behandlet på Sanderud sjukehus. - Medisinen tok over livet hans etter hvert, sier Busterud.

Foto: Mette Finborud Børresen

Helsetilsynet har kritisert det overdrevne medisinbruken ei kvinne på Sanderud sjukehus ble utsatt for. NRK fortalte om kvinnen som har klaget på store medisinmengder og bivirkninger etter sitt opphold på det psykiatriske sjukehuset.

Helsetilsynet gir kvinnen støtte og mener behandlingen var uforsvarlig. Nå forteller Einar Busterud historien om sin bror som lå på samme avdeling som kvinnen.

– Medisinene styrte tanken

Broren tok livet sitt etter at han skrev seg sjøl ut fra Sanderud. Busterud forteller at medisinen etter hvert tok over livet til broren.

– Medisinen fikk jo etter hvert mer fokus hos ham enn det sjukdommen hans hadde. Medisinene styrte tanken mer enn det at han var sjuk. Han sa til seg sjøl og andre at dette ikke var bra for kroppen. Han la på seg og svettet voldsomt. Han merket at kroppen ble brutt ned rent fysisk, sier Busterud til NRK.

– Jeg sa at dette var starten på slutten for min bror. Alle vi rundt ham skjønte at det kom til å gå galt. Men det store paradokset for meg er jo at de som ikke skjønte det, var de som er utdannet til å skjønne det.

Einar Busterud

Broren pratet med legene om at pillene hadde bivirkninger, men samtidig hadde han respekt for det legene sa.

– Sa de at han skulle ta noe, så gjorde han det.

Mer lidelse enn hjelp

Busteruds bror ble ikke bedre av medisinen. Dosene ble økt, noe Busterud-familien tok opp med Sanderud. De fikk beskjed om at dette var en nødvendig del av behandlingen.

– Hva slags valg har man når man sitter overfor en fagperson som sier at du trenger dette? Vi pratet mye med broren min om å trappe ned på behandlingen. Jeg så at medisinen ikke gjorde ham friskere, sier Busterud som hadde flere samtaler med sin bror om å kutte ned på medisinen.

Ordføreren i Hamar velger å gå ut med historien fordi han har sett på nært hold hvordan medisinen virker.

– Jeg har sett at medisiner noen ganger påfører folk mer lidelse enn hjelp. Jeg er ingen fanatisk anti-pille-mann. Jeg synes legene ofte er altfor ukritiske på hva folk får av medisin og hvor mye.

Økte medisindosen

Broren til Busterud fikk så mye medisin at han begynte å skjelve og det gikk utover hans motoriske bevegelser. På slutten ble medisindosene økt og han fikk fem-seks forskjellige tabletter. Han skrev seg ut fra Sanderud uten et annet tilbud.

– Jeg sa at dette var starten på slutten. Alle vi rundt ham skjønte at det kom til å gå galt. Men det store paradokset for meg er jo at de som ikke skjønte det, var de som er utdannet til å skjønne det, sier Busterud til NRK.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bøndene til kamp for økt lønn

  Bøndene vil ha mer penger enn andre yrkesgrupper ved vårens oppgjør. Leder Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag sier bøndene tjener i snitt 180.000 kroner mindre enn andre grupper i året. I fjor førte bøndenes inntektskamp til aksjoner.

  Bondeaksjoner i Brumunddal
  Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK
 • Holder igjen penger til skoleløft

  Hedmark fylkeskommune holder igjen 73 millioner til oppgradering av Skarnes videregående skole. Grunnen er at kommunepolitikerne vil ut av Innlandet og inn i nye Viken, bekrefter Aasa Gjestvang, fylkesråd for videregående opplæring til Glåmdalen.

  Skarnes videregående skole
  Foto: Ann Kristin Mo
 • Mye snø gir økte byggekostnader

  Rydding av snø gir merarbeid og økte kostnader for en rekke byggeprosjekter. Bare på en byggeplass i Lillehammer har Veidekke AS hatt en merkostnad på rundt 600.000 kroner på grunn av snøen som må ryddes vekk. Det skriver GD.