NRK Meny
Normal

Prislapp på buss for tog: én milliard kroner

Buss for tog har kostet NSB over én milliard kroner de siste fem åra.

Buss for tog , togstans , driftsproblemer , jernbaneverket, nsb, tog, buss, penger, rabatt, jernbanen, jernbane, innstilt, vanlig, innstilt tog, passasjerer, taxi, togstans, signalfeil, naturødeleggelser, busskjøring

Dyrt med buss for tog

Dette har vært et vanlig syn på jernbanestasjonene i sommer: Toget er innstilt, og passasjerene dirigeres over til busser.

Tall NRK har henta inn viser at NSB har brukt over en milliard kroner på å sende passasjerer i buss og taxi de siste fem åra.

Bussutgiftene har økt med 50 prosent

Bussutgiftene i forbindelse med uventa togstans, som signalfeil og naturødeleggelser, har økt med nesten 50 prosent de tre siste åra.

Forbrukerrådet har gjort undersøkelser som viser at togpassasjerer flest liker det dårlig når buss erstatter tog.

– Det er over femti prosent som har negative opplevelser i forhold til buss for tog, sier Undis Scheslien, regiondirektør i Forburkerrådet.

Kan bli enda mer buss for tog

Mer buss for tog kan det bli. Dovrebanen bygges nå ut til dobbeltspor, i første omgang til Hamar, trolig etterhvert til Lillehammer. Forbrukerrådet mener NSB må gi rabatt til de som må kjøre buss.

– De bør iallefall være flinke til å informere, slik at folk vet hva de kan forvente seg. I tillegg bør de sette ned prisene ned på en vare de ikke klarer å levere, sier hun.

Se hele saken i videoen øverst i saken!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND