NRK Meny
Normal

Vil bygge nytt Prøysenhus

Investor Arthur Buchardt vil bygge et nytt Prøysenhus som en del av 100-årsjubileet for Alf Prøysens fødsel i 2014. Det nye Prøysenhuset er tenkt plassert ved Prøysenstua i Ringsaker på Hedmark.

Arthur Buchardt

Investor Arthur Buchardt ønsker å bygge et nytt Prøysenhus ved Prøysenstua i Ringsaker kommune.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Prøysenhuset på Rudshøgda

Det nåværende Prøysenhuset sliter med publikumssvikt

Foto: Erlend Moe / NRK

«Som en del av utviklingen av Prøysen 2014 jobber Arthur Buchardt i disse dager med å utvikle, prosjektere og finansiere nytt Prøysenhus. Dette er tenkt plassert ved Prøysenstua i Præstvegen»

Dette kommer fram fra et oppsummeringsbrev fra et møte om markeringen av 100-årsjubileet for Alf Prøysens fødsel i 2014 mellom kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig, og rådmann i Ringsaker kommune, Jørn Strand, Arthur Buchardt, Hans Olav Brenner og finansminister Sigbjørn Johnsen i juni, skriver Hamar Arbeiderblad.

Videre i brevet står det at «Arthur Buchardt ønsker å involvere kongehuset i grunnsteinnedleggelse/åpning av det nye Prøysenhuset 2014.»

Det nåværende Prøysenhuset i Ringsaker ble åpnet i 1997. Museet sliter nå med publikumsnedgang og inntektssvikt, og må fornye seg for å opprettholde drifta.

Rigger kjendislag til markering av Prøysen 2014

Buchardt skal ha tatt kontakt med Ringsaker kommune i mai for å undersøke interessen av å lage en nasjonal markering for 100-årsjubileet i 2014. Buchardt ønsker videre å samle et kjendislag for å hedre Prøysens 100-årsdag den 23.07.2014 ved Prøysenstua i Ringsaker.

På Buchardts kjendislag står blant annet finansminister Sigbjørn Johnsen, tidligere minister og artist Åse Kleveland, artist Sissel Kyrkjebø og NRKs kulturprofil Hans Olav Brenner, skriver HA.

Kulturdepartementet og Nasjonalbiblioteket har tidligere avslått planer om en nasjonal markering av Prøysen gjennom et offisielt forfatterår i 2014. Dette ble begrunnet med at Alf Prøysen ikke var stor nok.

Sammen med Ringsaker kommune planlegger nå Buchardt å minne og hedre Alf Prøysen med ulike typer arrangement gjennom hele 2014 i regi av ulike kulturorganisasjoner, barnehager og skoler landet rundt.

Prøysenstua

Buchardt ønsker å bygge det nye Prøysenhuset ved Prøysenstua i Præstvegen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.

  • Får 30.000 for å pendle

    Ansatte i fylkeskommunen som må pendle når Hedmark og Oppland slås sammen skal få mellom 20.000 og 30.000 kroner i kompensasjon i året, samt inntil en times reise hver dag inkludert i arbeidstiden. Det skriver Østlendigen.