NRK Meny
Normal

Bryter legemiddelloven

Statens Legemiddelverk vurderer å anmelde selskapet Bioshop for brudd på legemiddel-loven. Selskapet markedsfører et naturmiddel, som skal hjelpe KOLS pasienter med å få tilbake pusten.

 Les også: - KOLS-medisin virker ikke

Både leger og fagfolk NRK har snakket med er skeptiske til naturpreparatet, Oralmat, som Bioshop AS selger.

Selskapet bruker over ti år gammel australsk forskning som sannhetsvitne for at oralmat virker på KOLS-pasienter, men forskeren som studerte effektene av Oralmat, benekter at preparatet har den virkningen på KOLS-pasienter som Bioshop hevder.

-Ingenting tydet på at det (Oralmat; red anm.)virker, foruten om at noen ble i bedre humør, sier forsker og forsøksleder David M. Cooper til NRK.

Vurderer å anmelde

Statens Legemiddelverk vurderer nå å anmelde selskapet for brudd på legemiddel-loven. Selskapet bryter reglene om markedsføring av legemidler, mener jurist i Statens Legemiddeltilsyn, Hilde Holme.

- Selskapet markedsfører produktet sitt som et legemiddel, og de har ikke tillatelse til å selge legemidler i Norge, sier Holme.

Det er ikke første gang Bioshop er i legemiddelverkets søkelys. I desember ba legemiddelverket Bioshop trekke markedsføringa av Oralmat som legemiddel, siden det kun er godkjent som et kost-tilskudd.

- Selskapet sa da at de ville se på egen markedsføring, og tilpasse seg regelverket, sier Holme.

Nå vil legemiddeltilsynet på nytt ta opp saken med Bioshop. Om det ikke nytter vurderer de en anmeldelse, sier Holme.

- Når vi ikke frem, må vi se om det er grunnlag for å gå til en politianmeldelse eller ilegge selskapet et tvangsgebyr, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil på taket

    En bil har kjørt av vegen og havnet på taket i Amundrudveien på Jaren i Gran kommune. To personer er ute av bilen, men skadetomfanget er uvisst, ifølge politiet. Nødetatene er på stedet.

  • Klager TV2 inn for PFU

    Fotballdommeren Svein-Erik Edvartsen klager TV2 inn for Pressens faglige utvalg. Det melder Medier24. Bakgrunnen skal være at Edvardsen mener at TV 2 har delt upublisert kildemateriale med Norges Fotballforbund.

    Svein- Erik Edvartsen, klubbdirektør i Lørenskog ishockey
    Foto: Knut Erik Solhaug / NRK