Hopp til innhold

Bruker ikke fritt sykehusvalg

Kun hver femte pasient i Helse sør-øst benytter seg av ordningen fritt sykehusvalg for å komme raskere til operasjon.

Helsepersonell med båre

Ordningen fritt sykehusvalg vekker liten interesse i innlandet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Jeg var hos legen i fjor, og han sendte søknad om operasjon i begynnelsen av mars. Så fikk jeg beskjed om å komme på sykehuset til vurdering i oktober, og at jeg måtte forvente ytterligere ventetid etter det.

Det forteller Berit Andreassen, som for tiden venter på å få operert en hælspore ved sykehuset på Lillehammer.

Men lange ventetider til tross, hun vil ikke benytte seg av ordningen fritt sykehusvalg. Hun venter heller et års tid slik at hun får operasjonen på sitt lokale sykehus.

Økende bruk av telefontjenesten

Sidsel gjertsen

Daglig leder ved Helse sør-østs kontor for fritt sykehusvalg, Sidsel Gjertsen.

Foto: Helse sør-øst

Andreassen er en ganske typisk pasient som skal foreta en ikke-prioritert operasjon. Helse sør-øst opplyser at bare hver femte pasient benytter seg av ordningen. Likevel er vi fornøyd med ordningen, sier daglig leder ved kontoret for fritt sykehusvalg, Sidsel Gjertsen.

– Vi ser at det er en økende bruk av fritt sykehusvalg. Så langt i år har telefontjenesten hatt en økning på 30 prosent, og riksrevisjonsrapporten fra 2011 viste at så mange som hver femte pasient (i Helse sør-østs region) benytter seg av ordningen.

Er du fornøyd med at hver femte pasient bruker retten til fritt sykehusvalg?

– Jeg tror potensialet er adskillig større. Vi ser at det er mange som fortsatt må vente lenge, så jeg tror mange vil tjene på å benytte seg av den.

Liten interesse for ordningen i Hedmark og Oppland

Av alle telefonhenvendelsene som kom til kontoret for fritt sykehusvalg det siste året, var bare henholdsvis tre og fire prosent fra Hedmark og Oppland. Mange lar altså være å velge kortere ventetid på et annet sykehus.

– Det kan være forskjellige grunner til det, forteller Gjertsen.

– For eksempel ser vi at de som korter ned ventetiden lengst er de som samarbeider med fastlegen sin for å finne et sykehus med kort ventetid før de sender henvisning.

Er det mange som rett og slett ønsker å være på sitt lokale sykehus?

– Ja, absolutt. Jeg tror mange vil ha behandling så nærme hjemstedet som mulig. Mange er såklart villig til å reise, men har kanskje utfordringer med tanke på reiseutgifter og lignende. Da er det viktig å huske på at man i egen region har krav på refusjon av reiseutgifter.

– Ikke så prekært

For Berit Andreassen er det foreløpig ikke noe spørsmål. Hun vil helst bruke det sykehuset som er nærmest hjemme.

– Det har ikke blitt snakka om ennå. I og med at jeg er pensjonist er det ikke så prekært, syns nå jeg.

Flere saker fra Innlandet