Hopp til innhold

Bruker Botox på skjeløyde barn

Julie Brustad (8) var plaget med skjeling. Innsprøyting av Botox i øyene har gitt henne et nytt liv.

Botox sprøytet i øyet retter opp synet til skjeløyde barn.

Fotograf Bjørn Opsahl

Jeg fikk sprøyte i øynene, forteller 8-åringen fra Elverum, som er til siste kontroll på øyeavdelingen på sjukehuset i Elverum.

For et og et halvt år siden ble hun behandlet med Botox. Hun slet med dårlig balanse fordi hun var svært skjeløyd. Nå er ikke dette noe problem lengre.

Botox bedre enn operasjon

Øyeavdelingen i Elverum har de siste fem-seks årene brukt botox-behandling av barn og voksne som har innoverskjeling. Skjeling skyldes ubalanse mellom musklene bak øyet. Tidligere måtte kniv og skalpell til for å rette på det. Men nå har Botox overtatt for mange av pasientene i Elverum.

Botox eller botulinumtoksin er en naturlig gift som blokkerer nerveimpulsene til de musklene som blir injisert.

– Ved å sette inn Botox i de øyemusklene som er innerst mot nesen får man den ytre øyemuskelen til å jobbe bedre, forteller lege Ewa Spoz-Zboch.

Bruker Botox på sjeløyde barn

Botox sprøytes inn i den indre øyemuskelen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

En kort periode kan pasienten oppleve å få utoverskjeling, fordi den ytre muskelen styrer øynene, men etter noen uker justeres det når de indre øyemusklene begynner å jobbe igjen.

– Etter å ha gjort dette nå i en del år ser vi at vi ikke har hatt behov for å operere. Det er rask og effektiv behandling, sier Spoz-Zboch.

Hver måned utfører de behandlingen på 8 barn og 8 voksne. For noen holder det med en injisering, andre må ha to eller tre behandlinger.

Kjedelig å bli mobba for skjeling

Pasientene blir fulgt opp med mange kontroller for å sjekke om skjelingen avtar og for å kontrollere synet.

– Den store fordelen er jo at det er et veldig skånsomt inngrep. Barna blir lagt i narkose, når de våkner merker de ikke hva som har skjedd. Det er ingen sting eller noe som gjør vondt. De kan egentlig dra rett i barnehagen, skolen eller ut og leke etterpå, sier Solveig Brodal som følger pasientene både før og etter inngrepet.

Hun har jobbet med skjeløyde i mange år og mener det er viktig å prioritere at barn får retta på synet sitt så tidlig som mulig. Både fordi det gir bedre resultat hvis de blir fanga opp tidlig, og fordi de slipper problemer med synet og balansen men ikke minst fordi skjeling kan føre til mobbing.

– I vårt samfunn er vi opptatt av å se bra ut. Jeg har møtt voksne som har blitt mobba og ikke turdt se folk i øynene fordi de sjeler, sier hun.

Har blitt ei aktiv jente

Bruker Botox på sjeløyde barn

– Vi har fått ei mer tilfreds jente, sier mamma Siw Monica Brustad.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

For Julie har Botox-behandlingen gitt henne et mer aktivt liv. Hun trengte bare en behandling. Nå sjeler hun ikke lenger og er heller ikke lenger avhengig av briller.

– Jeg er positivt overraska. Vi merker at hun er mer tilfreds. Hun fikk bedre balanse, kan følge med på skolen uten problem og hun er aktiv i fritida med skøyter, forteller mamma Siw Monica Brustad.

Flere saker fra Innlandet