NRK Meny
Normal

Brifet pasient om sexdrømmer før operasjon

Den overgrepssiktede anestesilegen ved sjukehuset i Elverum skal ha fortalt en kvinnelig pasient at seksuelle drømmer under narkose er helt vanlig. –Svært uvanlig, sier anestesiprofessor.

Sykehuset Innlandet, Elverum

Anestesilegen som var ansatt ved Sykehuset Innlandet i Elverum er sikta for overgrep mot ei ungjente under narkose på operasjonsbordet i Elverum, og for overgrep via sms mot seks andre jenter.

Foto: NRK

Det var før en operasjon i fjor sommer at ei kvinne hadde en samtale med den overgrepssiktede anestesilegen. Samtalen skulle avklare viktige punkter rundt medisiner og allergier kvinna hadde, og hun reagerte da legen ville snakke om seksuelle drømmer.

Du kommer til å oppleve ditt livs beste rus, og du kommer til å forstå hvorfor folk blir narkomane.

Overgrepssiktet lege til pasient

Legen fortalte kvinnen at det var vanlig med seksuelle drømmer når en er i narkose. Hun fikk beskjed om å nyte opplevelsen og ikke måtte være redd for at det skulle synes for lege og sykepleiere.

Tror ikke hun ble utsatt for noe

Johan Ræder er anestesiprofessor og har arbeidet med klinisk anestesiologi siden 1981. Han mener det er svært uvanlig at man får seksuelle drømmer eller fantasier i narkose, og han sier det er svært uvanlig at anestesileger på forhånd informerer pasienter om at de kan få sexdrømmer.

– Jeg har ikke vært borti kolleger som rutinemessig informerer om seksuelle drømmer og fantasier uten at de blir direkte spurt om det, sier han.

Å ha sterke seksuelle drømmer eller fantasier under narkose er uvanlig.

Professor Johan Ræder

Elverumskvinna i 30-åra forteller til NRK at hun stusset da legen informerte henne om sexdrømmer. Hun gjorde ikke noe med det da fordi hun var nervøs for operasjonen.

Kvinna tror ikke selv at hun ble utsatt for noe under selve operasjonen, men hun har snakket med fagfolk i etterkant av hendelsen.

– Bør berolige pasientene

Professor Ræder sier det ikke er noen grunn til at legen skulle ta opp sexdrømmer med kvinna.

– Noen pasienter forteller at de har drømt under narkose, men det dreier seg om mellom fem og ti prosent av pasientene. Innholdet i eventuelle drømmer kommer ofte an på type medikamenter, men det virker ikke som om det er spesielt vanlig med seksuelle fantasier, sier Ræder.

Han understreker at informasjonen anestesilegene gir til pasienten før en operasjon skal berolige pasienten og gjøre at den føler seg tryggere.

– Det kan jo skje at pasienten blir skremt av det legen forteller, men man bør jo prøve å sørge for at det skjer så sjelden som mulig, sier han.

Anestesilegen er nå sikta for overgrep mot ei ungjente under narkose på operasjonsbordet i Elverum, og for overgrep via sms mot seks andre jenter.

Video Pressekonferanse om legesaken i Elverum

Anestesilegen har tilstått at han har utsatt en av pasientene sine for beføling, under en narkose, og ble mandag varetektsfengslet i fire nye uker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stjålet grusbil i grøfta

  En stjålet grusbil kjørte av vegen i Hunndalen like før klokka 03 i natt. Grusbilen ble stjålet fra et pukkverk. Sjåføren, det vil si tyven, stakk av og politiet leter etter vedkommende.

 • Nei til terrengsykling i Nordmarka

  Miljødirektoratet sier nei til terrengsykling i deler av Jevnaker kommune som er naturreservat i Nordmarka. Norsk organisasjon for terrengsykling ønsket dispensasjon fra regelverket for å sykle på stier i Spålen-Katnosa naturreservat.

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK