NRK Meny
Normal

Brannvesenet: – Mindre brann, mer helse

Brannvesenet rykker ut på stadig færre branner og flere livreddende oppdrag. Nå har Raufoss Beredskap fått et hjelpemiddel som kan være livsviktig.

Brannmenn ved Raufoss beredskap sammen med sin nye hjertekompresjonmaskin

BEREDTE: Brannmennene ved Raufoss Beredskap er glade for gava de fikk av Lions club Vestre Toten.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Brannstasjonen i Vestre Toten har fått en hjertekompresjonsmaskin i gave av Lions. Den kan komme til å redde svært mange liv.

– I fjor hadde vi 250 utrykninger og en tredjedel av dem var helserelaterte. Vi har stadig mer fokus på helse og mindre på brann, sier Ronny Hansen, leder i Raufoss Beredskap.

Kompresjonsmaskin

HJELPEMIDDEL: Hjertekompresjonsmaskina kan redde mange liv.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Den nye maskina består av en bue som går over brystkassa til personen i nød og et stempel på midten som man slår på. Maskina vil gjøre hjertekompresjoner på samme måte som man ville gjort med hendene, men gir riktig trykk og riktig rytme.

– Det er en ganske tung jobb hvis man skal gjøre det over lengre tid, sier Hansen.

Brannvesenet tidlig på plass

Brannvesenet kommer stadig kjappere til ulykkessteder, noe Helmut Färber har kjent på kroppen.

– For to år siden lå jeg på sofaen. Kona hørte at jeg begynte å harke og hoste, og så ble jeg borte. Hun ringte 113 momentant og fire minutter etterpå var Raufoss Beredskap hjemme hos oss, har jeg blitt fortalt, sier Färber.

Han er selv aktiv i Lions club Vestre Toten og føler seg heldig som fikk hjelp så kjapt.

Helmut Ferber

GLAD: Helmut Färber takker Raufoss Beredskap for at han lever. Han mener kompresjonsmaskina kommer til å redde flere liv.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Sykebilen kom syv minutter etter at brannvesenet var der, sier han.

I dag er han frisk og rask, noe han takker brannvesenet for.

– Raufoss beredskap burde få denne maskina. Jeg lever, men det er takket være rett hjelp i rett tid, sier han.

Dyr gave

Brannstasjonen i Vestre Toten er lokalisert i Industriparken på Raufoss. Over 3000 mennesker er tilknytta beredskapssenteret. Ideen bak gaven oppstod tilfeldig.

– Vi så ved en tilfeldighet at Rakkestad hadde en sånn maskin. Vi tente på ideen og fant ut at dette var noe vi måtte gi Raufoss beredskap i gave, sier Svein Erik Svensen, leder i Lions club Vestre Toten.

Gava koster 131.000 kroner og er finansiert av kalendersalg.

– Det er stort for oss å kunne gi noe tilbake til bygda. Noe bygda selv har vært med på å finansiere gjennom kjøp av kalenderen, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.