Hjelper flere trafikkofre

Brannvesenet rykkerer oftere ut på trafikkulykker enn på branner.

Frode Moen (til venstre) og Håvard Bergersen i Glåmdal interkommunale brannvesen.
Foto: Vera Wold / NRK

På ti år er brannvesenets utrykninger til trafikkulykker her i landet fordoblet.

I Hedmark og Oppland har økningen de siste fire åra vært mer enn 70 prosent. Når alarmen går er det nå oftere utrykning til ei trafikkulykke til enn en brann.

- Økningen har vært kraftig. Det skyldes at brannvesenet nå er en brann- og redningsetat, sier senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, Tor Bergersen.

En tøff jobb

I hele landet ble nær 24 000 skadet og over 420 drept i trafikkulykker i fjor. Over 1000 av de skadde og 31 av de døde var fra Hedmark og Oppland. Brannvesenet er med på det meste, og brannmenn må håndtere mange alvorlige ulykker. På lik linje med politi og helsepersonell oppleves det belastende, forteller Håvard Bergersen og Frode Moen ved Glåmdal Interkommunale brannvesen.

- Vi må være forberedt på det verste og takle det. Dessuten hjelper det når vi snakker om det vi har opplevd i etterkant, forteller de to. Mange brannvesen har gjort det til en frivillig oppgave å være med på utrykninger til en trafikkulykke.

En god beredskap

De lokale brannvesen rykka ut til nær 600 trafikkulykker i Hedmark og Oppland i fjor. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det er en økning på over 70 prosent siden 2001. Beredskapen er god alle steder, mener Tor Bergersen i direktoratet.

- Det skyldes at alvorlige ulykker skjer både i små og store kommuner, sier han.