NRK Meny
Normal

Rekordtidlig brannovervåkning

Det er tørt mange steder og frykt for skogbrann. Fra i dag er Gjøvik og Toten flyklubb er på vingene for å overvåke situasjonen.

Einar Tønnesen er en av pilotene i Gjøvik og Toten flyklubb som flyr brannovervåking.

Einar Tønnesen er en av pilotene i Gjøvik og Toten flyklubb som flyr brannovervåking.

Foto: Dag Kessel / NRK

Flyklubben starter brannovervåking i dag, og det er rekord. Aldri før tidligere har klubben startet så tidlig om våren.

Flaue turgåere

– Det er veldig tørt mange steder, og brannvesenet er glade for den ekstra sikkerheten overvåkingen fra oss innebærer, sier Einar Tønnesen i Gjøvik og Toten flyklubb.

– Det hender at noen ivrige bålentusiaster blir flaue når vi flyr over dem. Etter å ha passert tre ganger over dem, har vi sett noen morsomme forsøk på å slukke bålet...

Tønnesen reagerer særlig på at noen fyrer opp langt unna bilveg. Konsekvensene av en skogbrann blir da enda større fordi det vil bli vanskeligere å nå fram med slukking.

– Noen tror at ingen ser dem. Men de tar feil. Vi oppdager det på lang avstand.

Fire timers turer

Brannvesenet har engasjert klubben til å fly daglige fire timers turer over store deler av Oppland. Ut fra opplysninger fra ulike kilder prioriterer de områder der det er varslet særlig stor skogbrannfare.

Tønnesen hadde sin siste tur i fjor i oktober. Det kan dermed ligge an til en lang sesong for flyklubben i år.

Halmbrenning sør for Eina i Vestre Toten.

Dette er IKKE en skogbrann, men halmbrenning ved Eina.

Foto: Dag Kessel / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Utopi å kjøre traktor på lastebil

    Landbruksminister Jon Georg Dale mener det er en utopi å frakte traktorer på lastebiler, slik vegvesenet har tatt til orde for. Vegveset har oppfordret bønder til å la traktoren stå eller frakte den på lastebil for ikke å hindre trafikken. – Det er en meningsløs uttalelse, sier Dale til Nationen.

  • Utsetter dobbeltspor i Stange

    Byggestart for dobbeltspor fra Kleverud til Sørli i Stange blir utsatt. Bane Nor har ikke har fått oppstartfinansiering via statsbudsjettet. Departementet mener det er behov for å se strekningen i sammenheng med strekningen til Åkersvika i Hamar.

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.