Mistet 400 griser i dramatisk fjøsbrann

Om lag 400 griser brant inne da et grisefjøs ble fullstendig ødelagt i en voldsom brann på Nes i Ringsaker kommune mandag morgen.

Rammet av brann

MISTET ALLE DYRENE: Mandag morgen mistet de 400 gris, da fjøset brant ned på gården på Nes i Ringsaker. Fra venstre: Sigrid Fossum, Anne Kathrine Fossum og Vidar Fladmark.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Ifølge politiet i Hedmark var fjøset allerede overtent da brannvesenet kom til stedet.

– Grisefjøset er helt overtent, og brannmannskapene klarer ikke å gjøre noe mer med det. De må derfor konsentrere seg om å hindre at brannen sprer seg til andre bygninger på gården, sa operasjonsleder Jan Egil Gilberg ved Hedmark politidistrikt til NRK ved 0700-tiden.

Gården ligger på Duengerhøgda på Nes i Ringsaker. Politiet fikk melding om brannen ved 0640-tiden mandag morgen.

– Bonden ble vekket av at brannalarmen gikk. Da var fjøset allerede overtent. Det er om lag 400 gris som er i fjøset og som nå altså brenner inne. Alle nødetater er på stedet, og politiet er der med innsatsleder, opplyste Gilberg.

(Saken fortsetter under videoen.)

Skremmende oppvåkning

Et grisefjøs brant ned og 400 griser døde på Nes i Ringsaker kommune.

Bonde Anne Kathrine Fossum forteller om svært dramatiske minutter da hun og ektemannen Vidar Fladmark ble vekket av alarmen ved halvsjutiden om morgenen.

– Jeg hørte at brannalarmen gikk. Så hoppet Vidar i klærne og sprang ut. Vi så at det var flammer fra fjøset. Så sa det bare poff og hele fjøset var overtent, forteller hun til NRK.

De varslet straks brannvesenet, som kom til stedet i løpet av bare et kvarters tid. Da var fjøset med 400 gris totalt overtent.

– Det føltes som en evighet før de kom. Dette er definitivt marerittet, man er maktesløs og plutselig så står man midt oppe i det., sier Anne Kathrine Fossum.

Dyrene døde trolig raskt

Vakthavende brannsjef Thomas Dybvig forteller at det var lite de kunne gjøre annet enn å sikre at brannen ikke spredte seg.

– Det som møtte oss var en fullstendig overtent bygning hvor vi ikke hadde noen mulighet til å begynne å slukke selve bygningen. Vi måtte sikre våre egne mannskaper, og sikre at ikke nabobygningene gikk. Det var to nabobygninger her som det røk av, og det var nære på at det hadde tatt fyr i dem også, sier han.

Dybvig tror grisene allerede var døde da brannvesenet kom til stedet, fordi de kunne ikke høre noen lyder av dyr som skrek. Han sier det er for tidlig å si noe om brannårsaken.

– Det er det nok for tidlig å si noe om. Det kommer vel etter hvert krimteknikere her. Jeg regner med at brannetterforskningsgruppa i Hedmark skal inn og se på årsaken, sier Dybvig.

Laster kart, vennligst vent...