NRK Meny
Normal

Brageprisen til Folkebibliotekene

Biblioteklederen i Lom mottok hedersprisen på vegne av alle landets folkebiblioteker tirsdag kveld. – Folkebibliotekene må få leve, sier lederen i Bragerådet.

Rita Mundal, biblioteksleder på Lom folkebibliotek

Rita Mundal, biblioteksleder ved Lom folkebibliotek, tok imot årets hederspris under Brageprisen tirsdag kveld.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

– Jeg ble så rørt av at «Urd» vant, så kom dette. Ordene du (kulturminister Thorhild Widvey, journ.anm.) sa om Folkebiblioteket går rett i hjertet på oss som jobber der. Takk til juryen, de vakre lånerne våre – vi setter stor pris på dere. Takk til forfatterne som skriver de fantastiske bøkene vi låner ut hver dag. Jeg er så stolt, og det er en stor ære å ta imot prisen på vegne av alle bibliotekene i hele landet, sa en rørt Rita Mundal, biblioteksleder på Lom folkebibliotek, da hun mottok hedersprisen under tirsdagens Bragepris-utdeling.

– Viktig med påskjønnelse

Hedersprisen tildeles til en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. I år gikk prisen til Folkebiblioteket.

– Det var ei kjempestor ære og glede å få representere bibliotekene og ta imot en slik pris. Det er utrolig artig, sier Mundal.

Brageprisen, Norges kanskje viktigste litteraturpris, ble delt ut for 21. gang i går. Blant vinnerne var Ruth Lillegraven og Steffen Kvernland, men ekstra stor heder fikk landets folkebibliotek som ble tildelt "heders-Bragen".

Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen til en rørt biblioteksjef, som mottok prisen på vegne av de omtrent 850 folkebibliotek-avdelingene som finnes i Norge.

– Det er mange dårlige budsjetter rundt i bibliotek-Norge og digitaliseringa går fort, så bibliotekene er i ei omstillingsfase. Derfor er det så viktig med en slik påskjønnelse nå, sier Mundal.

– Tilbudet må finnes

Biblioteket er en del av sjela til de fleste i bokbransjen, tror leder for Bragerådet, Kari Marstein.

– Vi sitter i en bransje der nesten alle har varme barndomsminner fra biblioteket. Vi har vokst opp med lesing og bøker alle sammen og vi ville ikke vært de menneskene vi er, hvis ikke bibliotekene fantes, tror jeg.

Bare en gang før har hedersprisen gått til en institusjon og Marstein legg ikke skjul på at denne tildelinga har et politisk tilsnitt

– Vi ønsker også å si at biblioteket må leve, dette gratistilbudet må finnes og vi håper at alle skal ha tilgang til et bibliotek.

Juryen mener Folkebiblioteket er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere, som daglig samler tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Hadde overgrepsbilder

    En mann i 50-åra er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i sju måneder for oppbevaring av bilder og video med overgrep mot barn. Mannen har lastet ned filmer og bilder av overgrep gjennom 10 år, skriver Glåmdalen.

  • Matministeren til Innlandet

    Landbruks- og matminister Jon Georg Dale vil lære mer om landbruket i Innlandet og bruker de kommende tre dagene i Nord-Østerdalen, Rørostraktene og i Nord-Gudbrandsdalen. Han vil bl.a. besøke små matprodusenter.

  • Helseansatte mistet autorisasjon

    Fire helseansatte i Oppland ble i fjor fratatt autorisasjonen og får ikke lenger jobbe i sine yrker. Det skriver OA. Statens helsetilsyn ga til sammen 15 reaksjoner mot helsepersonell og virksomheter i Oppland i fjor.