NRK Meny
Normal

Brå slutt på eventyret

- Det har vært en eventyrlig høst, sa papirløse Maria Amalie da NRK intervjuet henne samme dag som hun ble pågrepet av politiets utlendingsenhet. Åtte politfolk hentet henne etter et foredrag på Lillehammer.

Her blir Maria Amelie pågrepet

Marie Amelie ble arrestert av åtte politimenn i Lillehammer onsdag kveld.

Foto: NRK

Den dramatiske politiaksjonen fant sted like etter klokka halv tolv onsdag kveld og førte umiddelbart til sterke reaksjoner.

NRKs Erlend Moe møtte Maria Amelie på Nansenskolen tidligere på dagen og ba henne beskrive livet som papirløs i Norge.

- Det betyr å ikke ha pass, ID-kort, bankkort, bankkonto, fortalte Maria Amelie. - Man har ikke arbeidstillatelse, man kan ikke reise ut av landet, man kan på en måte ikke eksistere. Man fins ikke.

Hør intervjuet her:

Fikk studere

- Jeg har heldigvis fått mulighet til å studere. Det er jo et mirakel i seg selv. Hadde

Maria Amelie

Maria Amelie leser fra 'Ulovlig norsk'.

Foto: Aesha Ullah / NRK

jeg ikke fått mulighet til det hadde jeg ikke fått realisert meg selv. Nå er jeg 25 år og uten utdannelse hadde jeg kastet bort de beste årene av mitt liv et vakum der det ikke skjer noe.

Amelie sier hun ville reist tilbake dersom hun hadde hatt mulighet til det.

- Hadde det vært noen som helst mulighet til å reise tilbake, så hadde jeg gjort det og ikke satt meg selv i den forferdelige situasjonen.

En eventyrlig høst

I høst ga Maria Amelie ut boka "Ulovlig norsk", der hun forteller om sitt liv som papirløs. Boka førte blant annet til at hun ble kåret til "Årets nordmann" av magasinet Ny Tid.

Hør utdrag fra boka her:

Amelie kaller høsten "eventyrlig".

Maria Amelie: "Ulovlig norsk"

Boka som forandret livet til Maria Amelie.

- Boka har gjort at det har blitt mye lettere å snakke om situasjonen, sier hun.

- Jeg har holdt ufattelig mange fordreag på alt fra skoler til tannlegekontor. Det virker som om folk har veldig lyst til å høre historien. De vil forstå hva som skjer i Norge i forhold til papirløse og det gjør meg glad.

- Det har vært en litt eventyrlig høst.

Men sent onsdag kveld fikk eventyret en brå slutt etter et foredrag på Nansenskolen i Lillehammer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Åpnet for normal trafikk igjen

  Riksvei 3/25 er åpnet igjen for normal trafikk ved Terningmoen i Elverum etter at et kjørefelt har vært stengt på grunn av asfaltarbeid. Det har i morgentimene vært lange køer både til og fra Elverum.

 • Lange køer inn mot Elverum

  Det har vært lange køer på riksvei 3/25 inn mot Elverum i dag. Køene skyldes veiarbeid og trafikkdirigering på Grindalsmoen. Asfaltarbeid i natt ble forsinket etter problemer med en maskin. Trafikken har i perioder stått stille helt fra Midtskogen.

  Kø inn mot Elverum
  Foto: Vibecke Vold Haagensen / NrK
 • Folldøl slipper søppel-bot

  En gårdbruker i Folldal slipper bot etter først å ha blitt anmeldt for forsøpling med en privat avfallsplass i nærheten av elva Folla. I følge Østlendingen slipper mannen å betale fordi han på eget initiativ har ryddet opp etter seg.