NRK Meny
Normal

Gjøvikbanen bøtelagt etter forsinkelser

NSB Gjøvikbanen har blitt bøtelagt for over en million kroner, på grunn av forsinkelsene togene har hatt i vinter.

Gjøviktoget

NSB Gjøvikbanen har fått store bøter på grunn av alle forsinkelsene i vinter.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Samferdselsdepartementet har gitt NSB Gjøvikbanen bøter på om lag 10 000 kroner for hver innstilt togavgang i vinter. Det er i henhold med kontrakten NSB har med departementet, skriver Oppland Arbeiderblad.

Totalt utgjør dette over en million kroner.

Stortingsrepresentant Tore Hagebakken (Ap) reagerer kraftig på boten.

– Denne boten illustrerer alvoret i materiellsituasjonssituasjonen. Det er dessuten ganske spesielt at den som har stilt dette materiellet til disposisjon – altså staten ved Samferdselsdepartementet – avkrever NSB Gjøvikbanen bøter når materiellet er årsaken til så mange innstillinger, sier Hagebakken.

Hagebakken forteller at det, etter det han er informert om, er utført vedlikehold på dette matriellet gjennom årene i langt større omfang enn forutsatt.

Vil ikke «snakke ned» Gjøvikbanen

Hagebakken poengterer at han er opptatt av Gjøvikbanen, og at han ikke vil snakke den ned.

– Men erfaringene fra i vinter må tas på alvor og avstedkomme nødvendige tiltak mye raskere enn planlagt, sier stortingsrepresentanten fra Gjøvik til avisen.

Han har nå sendt et skriftlig spørsmål til statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp), der han spør om hva han har tenkt til å foreta seg for å forsere nødvendige tiltak på Gjøvikbanen. Det er ikke planlagt tiltak på Gjøvikbanen før i perioden 2018-2033.