NRK Meny
Normal

Bøtelagt etter elgjakt

Tre elgjegere er bøtelagt med 10.000 kroner etter at de fortsatte jakta etter å ha skadeskutt elg.

Elg

Tre jegere er bøtelagt med 10.000 kroner etter elgjakta i fjor

Foto: John Øystein Berg

Det var under jakta i fjor det gikk galt for et jaktlag fra Hedmark. Etter å ha skadeskutt en elg felte jaktlaget to andre elger. I følge forskriftene er det ikke lov å jakte når man driver ettersøk.

Nå har altså politiet gitt tre jegere et forelegg på 10.000 kroner hver.

Innrømmer skyld

– Ja, de erkjenner at de var for kjappe med å starte jakt på nytt igjen. Og de hadde, slik jeg har oppfattet det, forståelse for at det var forhold rundt jaktutøvelsen som ikke var i henhold til regelverket, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Henning Klauseide.

I tillegg til forelegget er jegerne fratatt muligheten til å bære våpen for en periode.

– Nå kjenner ikke jeg til om forvaltningsavdelingen vår har startet forvaltningssak om hvorvidt de omtalte jegerne er skikket til å ha våpen eller ikke, men det kjøres i to separate spor, fortsetter han.

Han forteller videre at det er helt normalt å ha straffesaker og forvaltningssaker separert i slike saker.

Skal ikke jakte

Om et dyr er skadeskutt skal et ettersøk i følge forskriften pågå ut dagen og fortsette neste dag om nødvendig.

– Når det pågår ettersøk skal det ikke jaktes. Det er for å hindre at nye dyr skadeskytes slik at man risikerer å måtte drive ettersøk etter flere skadde dyr, uttalte skogbruk- utmark og miljøvernkonsulent i Engerdal kommune, Eskil Vethe Herfindal til NRK etter hendelsen i fjor.

Drev ettersøk

NRK har snakket med en av personene i jaktlaget.

– Vi var ærlige i avhør og fortalte hva som hadde skjedd. Vi innrømmet at vi felte to elger en ettermiddag som vi hadde drevet ettersøk etter en elg vi skjøt på ved 9.30-tiden samme morgen, sier han.

Han mener jaktlaget ikke drev med ettersøk da de to elgene ble skutt.

– Det er ikke korrekt at vi fortsatt drev med ettersøk da vi felte de to elgene. Vi startet ettersøket rundt 11 - 11.30-tiden og det pågikk til langt ut på ettermiddagen, fortsetter han

– Uforståelig

Etter flere timers sporing og ettersøk, viste det seg at elgen hadde opptrådt og beveget seg helt normalt etter at den hadde blitt påskutt.

– Det var vår oppfatning at denne elgen var uskadet, altså at jegeren som skjøt på den om morgenen hadde bommet på dyret. Ut på ettermiddagen mente vi at det ikke var nødvendig å spore elgen lenger, fortsetter han.

Etter å ha tatt denne beslutningen gjenopptok de normal jakt, og det var da to på jaktlaget felte hver sin elg.

– Det er uforståelig at politiet nå skal vurdere om jeg er egnet til å bære våpen etter over 30 års plettfri jakt. Jeg løsnet ikke et skudd i denne situasjonen, avslutter jegeren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.