Bor i en potet på Mjøsa

KAPP (NRK): Kunstnerne Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland har valgt en farkost rundt Mjøsa som kan få folk til å undre.

Potet på Mjøsa

PÅ TUR I POTET: Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland viser frem poteten for folk rundt Mjøsa.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

– Vi ser folk kommer ned til brygga med kikkerten, mens noen tar bilder. Poteten ses godt både fra luft, vann og land. Plutselig kom det et dronefly som nesten fløy gjennom luka, forteller Anders Skjellesvik.

Hvis du ser en stor potetlignende sak flyte rundt på Mjøsa, er det ingen som har mistet middagen sin. Anders og Andreas er nemlig denne uka på en syvdagers ferd Mjøsa rundt.

Kunstprosjektet gjennomføres for å hylle poteten, samtidig som de to mennene skal leve isolert fra omverdenen.

– Den er veldig synlig

De har opplevd mye oppmerksomhet siden de dro ut på turen i starten av uka. For poteten er ikke vanskelig å legge merke til for bilister og andre rundt innsjøen.

De synes det er interessant å føle seg alene i verden inne i poteten, samtidig som de er så godt synlige. Anders synes det også er spennende å tenke på at flere vil ha prosjektet i nærheten uten å ense det.

– Det er jo folk som sitter inne foran tv'en og ikke legger merke til at den flyter forbi. Den er veldig synlig, samtidig er det tilfeldig hvem som blir publikum, sier han.

Hør gutta fortelle om turen her:

Hør gutta fortelle om turen her

Begge nyter eremitt-tilværelsen. Det eneste problemet på ferden kan være å få sovet på den bølgete innsjøen, sier Andreas.

– På kvelden er det veldig, veldig stille, men så hender det vi våkner rundt 3–4 tiden av vannet som dunker hardt inn mot oss og spruter vann i ansiktene våres.

Laget rundt en motorbåt

Inne i farkosten henger det våte klær og våte bananer. De har snekret sengeplass på hver sin side av poteten, som de har bygd rundt en gammel motorbåt.

– Det er en grotte som vi har bygd opp som et slags skip med lister og planker. Så har vi èn del med militærduk som holder vannet ute. Skinnet på utsiden er en slags jordbruksduk, sier Anders.

Poteten på Mjøsa

MØRKT: Inne i poteten er de skjermet fra omverden. Sengene er harde, men solide.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Kunstprosjektet skal inspirere dem selv og få andre til å tenke. Det mener de poteten gir et godt grunnlag for.

– En potet på Mjøsa kan sikkert oppfattes litt absurd, men vi håper at folk stopper opp og undrer, kanskje til og med blir inspirert til egne ideer. Det er et slags tankekammer som seiler rundt på Mjøsa, sier Anders.

Ønsker hjelp fra folk

Om tre dager håper de å ha rundet Mjøsa. Før den tid ønsker de hjelp av lokale eksperter.

– Vi har prøvd å fiske, men vi har ikke hatt noe særlig lykke. Jeg tror vi trenger en innføring i Mjøsa-fisket av noen som kan det, sier Anders.

Fisketur i poteten

TRENGER HJELP: Kunstnerne har ikke hatt fiskelykke i Mjøsa.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK