NRK Meny
Normal

– Bør fengsles i 13 år for drap på tvillingbroren, bør frifinnes mener forsvarer

GJØVIK (NRK): Aktor mener at en 59-åring bør fengsles i 13 år for drapet på sin tvillingbror på Gjøvik i mai i år. Forsvareren la ned påstand om frifinnelse.

Hytta i Gjøvik der drapet på en mann i 50-årene skjedde i pinsen 2015.

Drapet skjedde i denne hytta.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det var i mai i år at drapet skjedde på en hytte sør for Mjøsa. To tvillingbrødre befant seg i hytta, og det hele endte fatalt. Den 59 år gamle mannen drepte tvillingbroren sin med 33 knivstikk bakfra.

Forsettelig

Politiet mener at de tekniske bevisene viser at drapet var forsettlig. Aktor Jo Christian Jorde mener det ikke kan ha vært snakk om særlig slåssing, eller håndgemeng, mellom den drapstiltalte 59-åringen og den avdøde broren før drapet skjedde.

– Tiltalte forklarer seg mangelfullt om det som skjedde, og han har glidende forklaringer, sa aktor i sin prosedyre.

Han mener også at knivstikkene på avdøde er utført på en slik måte at det ikke har skjedd i selvforsvar.

Det var ingen vergeskader avdøde, og ut fra skadene er det tydelig at han ble påført skadene, sa aktor Jorde i sin prosedyre, som med det mener kunne bevise at drapet ikke skjedde i selvforsvar. Han mener at mannen bør fengsles i 13 år.

– Selvforsvar, mener tiltalte

Den tiltalte har gitt en helt annen forklaring i retten. Der forklarte han at han våknet av at broren holder han nede.

– Han holder meg nede, jeg oppfatter at han med sin høyre hånd forsøker å ta tak i et form for våpen. Han sier at han skal drepe meg. Jeg er redd. Jeg bråreiser meg opp, han skriker igjen at han skal drepe meg, Jeg reagerer instinktivt, trekker kniven min og stikker ham til han er stille, sa den tiltalte i retten, og mente at han drepte i nødverge.

Forsvarer Øyvind Bratlien mener på sin side det helt klart kan bevises at drapet skjedde i nødverge. I sin prosedyre la han vekt på at broren forsøkte å skape bånd mellom medlemmene i en splittet familie, inkludert den avdøde broren, men at det hele i stedet ende svært tragisk.

Han mener i tillegg at rapporten Kripos avla under etterforskningen av drapet, er mangelfull, sa Bratlien i retten fredag.

Forsvareren mener dessuten at det mangler et motiv i saken, og at den tiltalte hadde et nært forhold til avdøde i barndommen. Han pekte på at avdøde hadde et problematisk forhold til familien, tidvis også til sin tvillingbror.

– Avdøde var ensom, isolert og på siden av samfunnet. Det er også flere eksempler på at han var paranoid, og at dette ble forsterket i alkoholrus, sa forsvareren.

Han ba om at klienten blir frifunnet.

Tvillingdrapet: – Erkjenner seg ikke skyldig

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Redusert straff etter ankesak

  Eidsivating lagmannsrett har satt ned straffen for en mann i 30-åra. I tingretten fikk han sju års fengsel, for å ha tvunget og truet seg til samleie med to kvinner. Lagmannsretten frifant mannen på ett punkt og dømte han til fire års fengsel.

 • Sakkyndige om 13-åringens død

  Dødsfallet til den 13-årige jenta i Valdres-saken kunne vært unngått, hvis hun hadde fått behandling. Det sa to sakkyndige i rettssaken mot den tiltalte mora.
  De leste opp sin rapport og forklarte seg for retten på Gjøvik i formiddag.

 • Hensatt i hjelpeløs tilstand

  Mannen og kvinnen som er pågrepet etter at en kvinne ble funndet død i Kongsvinger tirsdag, er siktet for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand. De to fremstilles for varetektsfengsling i formiddag.