Hopp til innhold

Tar i bruk eldgammel teknikk for å skaffe fôr

Tørkekrisa i landbruket får bønder til å gjøre noe de ikke har gjort på mange, mange år. Nå samler de lauv til dyra.

Sondre Stubrud og Merethe Hansen

LAUV TIL FÔR: Merethe Hansen samler lauv i Øyer. Lauvet skal tørkes og bli fôr til vinteren.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi må gjøre det vi kan og ta alle ressurser i bruk, sier bonde Sondre Stubrud i Øyer i Gudbrandsdalen.

De siste dagene har han samlet lauv fra bjørk i nærområdet. Så langt har han bare klart å skaffe lauv tilsvarende noen få rundballer. Håper er imidlertid at han og kjæresten Merethe Hansen i løpet av noen dager skal klare å fylle høytørka med lauv, nok til å erstatte 40–50 rundballer. Det vil komme godt med til vinteren og kanskje berge livet på mellom 40 og 50 sauer.

Det var avisa GD som først omtalte saken.

Lauv på høytørke i Øyer

SKULLE VÆRT FULLT MED HØY: Nå ligger det lauv på tørka i Øyer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Gammel metode får ny renessanse

Det er gamle metoder som nå hentes fram. Kunnskapen om å bruke lauv fra trærne på denne måten ble borte fra pensum på landbruksskolen på 1970-tallet. Da omtalen forsvant fra lærebøkene, var det allerede lenge siden teknikken hadde vært benyttet i praksis.

Så må vi også tilbake veldig mange år til det har vært så tørt som nå. 1947 er nevnt som et år å sammenligne med, men statistikken viser at sommeren i år er både tørrere og varmere, iallfall over store deler av Sør-Norge.

Trenger fôr til både sau og ku.

Sondre Stubrud i Øyer, fram til nå best kjent som deltaker i «jakten på kjærligheten» på TV2, har både sau og kyr.

Sondre Stubrud

FELLER BJØRK: Sondre Stubrud tar bort mesteparten av kvisten. Det er lauven dyrene kan nyttiggjøre seg.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Som hos alle andre husdyrbønder på Østlandet øker bekymringen også hos ham for vinterens fôrsituasjon for hver dag som går.

Derfor kom ideen opp om å ta i bruk lauv.

– Vi har gått på store bjørker, tatt bort mesteparten av kvisten, buntet det sammen i passende buketter og lagt det på høytørka i låven. Der skal det få ligge til det er tørt.

Vi klarer ikke å få tak i så mye lauv at vi kan dekke opp for den sviktende avlinga, da måtte vi nok hatt bortimot 1000 bjørker, men det bidrar jo, forteller han.

Kunnskapen fra gamle dager er ikke direkte overførbar, for tidligere hadde de kultivert skog med tanke på dette. Nå plantes det ikke skog med det som mål at det skal benyttes som for til dyr, likevel forsøker de å gjøre dette så likt gamlemåten som mulig.

Øyerbonden fikk museumshjelp før han begynte med lauvsankinga. Sondre Stubrud tok kontakt med den tidligere museumsbonden på Maihaugen i Lillehammer, Reidar Svegården. Han visste hvordan dette hadde blitt gjort.

– Jeg synes det er veldig bra at Sondre Stubrud forsøker dette. Men det er fryktelig mye arbeid, sier Svegården, som er opptatt av formidling av gammel kunnskap. Lauv er godt og næringsrikt fôr, og gir god lukt på låven, legger han til.

Sondre Sturbrud håper å få inn nok lauv den neste dagene slik at ikke alle sauene må slaktes til vinteren.

Sondre Stubrud og Merethe Hansen

KJEMPER FOR Å SKAFFE MAT TIL DYRENE: Merethe Hansen og Sondre Stubrud i Øyer tror alle monner drar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet