NRK Meny
Normal

Bønder mindre sprøyteavhengige enn før

Kornbønder sprøyter mindre mot insekter enn tidligere, ifølge Norsk Landbruksrådgivning. Mindre sprøytemidler gir sunnere mat og miljø, og sunnere økonomi for bonden.

bonde og rådgiver ser på kornavling, studerer og viser fram kornstrå, hvete, rug og bygg.

SPRØYTER MINDRE: Kornbonde Christen Engeloug (t.v) og Harald Solberg, daglig leder i Hedmark Landbruksrådgiving, er fornøyd med årets kornavling.

Etter en litt våt og treig vår, står nå kornåkrene fine og ranke rundt om i Hedmark og Oppland.

Ifølge Norsk Landbruksrådgivning har kornbøndene gjort mye riktig i årets dyrking, også når det gjelder den sprøytingen som er utført.

Alternativ bekjempelse

Til vanlig sprøytes kornåkrene mot ugras og sjukdommer. Grunnen er at de begge gir et årlig avlingstap på rundt 10 prosent.

Men mange bønder vegrer seg nå mot å bruke sprøytemidler mot skadeinsekter, ifølge Landbruksrådgivninga. Og det kan kornbonde fra Løten, Christen Engeloug bekrefte.

– Vi har sprøytet en gang mot ugras og en gang mot sopp. Vi har ikke brukt insektsmidler overhodet i år, forteller bonden.

Kornbonde fornøyd

REN AVLING: Konrbonde Christen Engeloug fra Løten sier ingen vil sprøyte hvis kvaliteten opprettholdes uten sprøyting.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Engeloug mener det både har en miljøside og en kostnadsside å sprøyte mye. Derfor prøver de å tenke alternativt.

– Gjennom forskning og den kunnskapen som bygges opp år for år, og som formidles effektivt gjennom landbruksrådgivningen, blir vi bedre og bedre på å sette inn de rette tiltakene til rett tid. Vi sprøyter ikke lenger for sikkerhets skyld, forteller han.

Gode argumenter til ikke å sprøyte

I tillegg til at det å ikke sprøyte gir mer mattrygghet og gir bedre kvalitet på det som leveres fra norsk landbruk, er det økonomisk tryggere å ikke sprøyte.

– Vi vet at pris er lett å forstå og prisen på insektmidler har steget over tid, og det har gjort sitt til at det er en vesentlig større kostnad å sprøyte nå enn for ti år siden, sier Harald Solberg, daglig leder i Hedmark Landbruksrådgiving.

Færre sprøyter åkeren

GIR RÅD: Harald Solberg, daglig leder i Hedmark Landbruksrådgiving, gir råd til bønder om hvordan de kan unngå å sprøyte mer enn de trenger.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Landbruksrådgivningens anbefalinger går ut ifra at bonden skal tjene mest mulig på sin produksjon.

– Veldig ofte går det å tjene mer på produksjonen sin som hånd i hanske med et bedre miljø uten sprøyting. Dette gjelder både for bonden, for åkeren og ikke minst er dette er betryggelse for forbrukeren at han vet det sprøytes så lite som mulig, sier Solberg.

Kornbonde Christen Engeloug kan ikke være mer enig.

– Det er ingen bønder som synes det er artig å sprøyte, og hvis kvaliteten i kornet kan opprettholdes uten sprøyting, er det det aller beste!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Uskadd etter å ha kjørt ned stolpe

  Føreren kom uskadd fra en utforkjøring på riksvei 4 i Gjøvik ved Hunton i kveld. Bilen havnet i grøfta etter å ha kjørt ned en lyktestolpe.

 • Tatt for narkobruk på Kongsvinger

  En person ble tatt bruk av narkotika på Kongsvinger jernbanestasjon ved 18-tiden mandag. Personen anmeldes for forholdet, melder politiet.

 • Kø på riksvei 25

  Trafikken går sakte på riksvei 25 mellom Elverum og Hamar på grunn av bilberging.

  Kø rv 25
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK