Hopp til innhold

Bønder fornøyd - våren kommer stadig tidligere

På 60-tallet forsvant snøen i slutten av april. Nå kommer våren en måned tidligere. Det kan gi bøndene opptil 20 prosent økte avlinger, viser forskning.

Jorde på Tignes i Ringsaker

BART: På jordene til bonde Lars Hulleberg i Ringsaker er det ikke lenge til han kan sette i gang med våronna. Ifølge forskning øker Hulleberg avlingen sin kraftig jo tidligere han får sådd.

Foto: Stein S. Eide / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg synes vekstsesongen er merkbart lengre enn for noen år siden.

Det sier Lars Hulleberg. Han er bonde og driver en av gardene på Tingnes i Ringsaker.

Og det Hulleberg synes, får nå støtte i forskningen. Jordene har blitt bare for snø stadig tidligere på våren de siste femti årene.

Studert barmarksdatoer

Seniorforsker Hugh Riley ved Norsk institutt for bioforskning (NIBIO) på Apelsvoll på Toten har studert barmarksdatoene på Kise værstasjon i Ringsaker fra 1960 til i dag.

Og konklusjonen hans er klar.

– Over hele perioden så ser vi en nedgang på rundt en dag per år. Det blir omtrent en måned til sammen, sier Riley.

Forsker på våren

MERKBAR ENDRING: Seniorforsker Hugh Riley ved Norsk institutt for bioforskning (NIBIO) på Apelsvoll på Toten kan dokumentere at våren kommer en måned tidligere nå enn den gjorde på 60-tallet.

Foto: Stein S. Eide / NRK

I starten på 60- og 70-tallet var det kun små endringer, men så skjedde det noe. Fra slutten av 1980-tallet skjedde utviklingen raskere og raskere.

Den foreløpige rekorden ble satt for to år siden da jordene ved Kise var bare i slutten av februar. I fjor skjedde det samme 9. mars.

Hugh Riley sier trenden med tidligere barmark ikke bare gjelder for de solvendte åkrene mot Mjøsa, men over store deler av Østlandet.

– Samme tendensen viser seg også andre steder. Du får andre datoer enn her på Kise, men våren kommer tidligere og tidligere.

Bra for bøndene

På Blæstad i Hamar gir rådgiver Harald Solberg i Norsk Landbruksrådgivning Innlandet råd til kornprodusenter i Hedmark og Oppland.

Han kan fortelle at den tidlige snøsmeltinga gir noen klare fordeler. Forskning viser nemlig at tidlig såing kan øke avlingene med opp til 20 prosent.

Tidlig vår

ØKER AVLINGENE: Landbruksrådgiver Harald Solberg har funnet ut at tidlig vår har helt klare fordeler for dem som lever av å dyrke jorda vår.

Foto: Stein S. Eide / NRK

I 2012 og 2014 var det tidlige vårer. Da sådde Solberg og kollegaene hans noen smålapper en måned seinere enn resten av jordet, før de tok avlingskontroll på begge såtider.

– Da gikk avlingene ned med sju kilo per dag utsatt såtid. Det vil si mellom 150 og 200 kilo redusert avling per dekar ved ikke å gjøre nytte av den første anledningen til å så, forteller Harald Solberg.

Også datoen for når jorda blir fri for tele har blitt tidligere enn normalt de senere årene. Dette har også gjort at mange bønder i sørlige deler av landet har kunnet starte våronna tidligere enn før.

Bonde Lars Hulleberg på Tingnes har selv merket fordelene med tidlig vår og har sådd tidligere og tidligere opp gjennom årene.

– Er det bare fordeler med at snøen forsvinner tidligere?

– For jordbruket generelt er det bare fordeler, men det er kanskje verre for skigåere, sier Hulleberg som håper å være i gang med årets våronn om et par uker.

Lars Hulleberg, bonde Tingnes i Ringsaker

DUMT FOR SKIGÅERE: Bonden på Tingnes i Ringsaker, Lars Hulleberg, kan ikke se annet enn fordeler for dem som driver med jordbruk at det blir mulig å starte våronna tidligere og tidligere.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Flere saker fra Innlandet