NRK Meny
Normal

Bøndene blokkerte sjåførene, men bød på kaffe og kringle

BRUMUNDDAL (NRK): I tre timer fredag morgen stanset bønder all utkjøring av mat til butikker fra Asko sitt lager i Brumunddal. Men bøndene var ikke sintere enn at de tilbød sjåførene som ikke kom seg på jobb noe å bite i.

Hedmark bondelag serverer kaker til sjåfører

STOPPET SJÅFØRENE: Asko sine sjåfører ble stoppet i porten, men de fikk servert kringle av bøndene som aksjonerte.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Bøndenes protestaksjon ble avsluttet klokken 9 fredag

– Vi har oppnådd det vil ville. Vi har klart å få fokus på sårbarheten i matproduksjon og matdistribusjon, sier leder i Hedmark bondelag Erling Aas- Eng.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen. Tre timer etter aksjonstart var det hele over.

– Av hensyn til forbrukeren, sier bondelaget, om hvorfor de valgte å avslutte såpass tidlig.

Tirsdag denne uka ble det brudd i jordbruksforhandlingene mellom bondeorganisasjonene og Staten. Bøndene aksjonerte for å vise sin misnøye med tilbudet.

Misfornøyd med aksjonen

Terje Flaatrud

MISFORNØYD: Direktør ved Asko Brumunddal, Terje Flaatrud.

Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK

Direktør ved Asko Brumunddal, Terje Flaatrud var ikke glad for aksjonen.

– Det er sterkt beklagelig at Norges Bondelag gjennomfører en ulovlig aksjon ved vårt anlegg, og det har forhindret 10 av 30 planlagte utkjøringer i dag tidlig, sier Flaatrud.

To grønne traktorer sperret fra klokka 06.00 portene til Asko i Brumunddal. Rundt 50 bønder deltok.

– Vi står her for å markere at norsk mat i butikkhyllene ikke er en selvfølge, sa leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Det var uvisst hvor lenge aksjonen ville vare, og Asko-direktøren uttalte til NRK at aksjonen i verste fall kunne føre til at matvarer på lager måtte kastes.

Tror folk forstår

Bondeaksjon i Brumunndal

Bøndene aksjonerte i dag tidlig.

Bondelagslederen tror folk har stor sympati med bøndene og at de støtter aksjonen.

Jeg regner med at vi får tommelen opp. Norske forbrukere ønsker norsk mat på bordet. Vi håper folk er overbærende i dag.

Aksjonen var varsla og ved Asko i Brumunddal var utkjøringa i gang før klokka 06.00 i dag tidlig. Da hadde grossisten rukket å sende ut 20 kjøretøyer med varer, mens altså 10 ble stående igjen på grunn av blokaden.

Selv om dagens aksjon ble kortvarig, sier bondelagslederen i Hedmark at det kan bli flere aksjoner i tida fremover.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mot kald helg

    Det blir stort sett kuldegrader i Hedmark og Oppland i helga, seier meteorologen. Laurdag blir det truleg skya med enkelte sludd og snøbyer, og det kan også bli tåke i låglandet. Men likevel kan vi vente nokre solgløtt inn i mellom. Søndagen blir det bra vêr ifølgje meteorologen.

  • Elg langs vegane

    Det er mykje elg som går langs vegane i både Hedmark og Oppland i ettermiddag. Vegvesenet ber bilistar vere obs på dyra, og seier det mellom andre stadar er elg ved vegen på Rv 3 i Gjøvik-området, Rv 4 ved Harestua og langs E6 ved Brumunddal.

  • Trafikken går sakte

    PÅ E6 mellom Kolomoen og Harmar er det saktegåande trafikk. Det er stor trafikk gjennom vegarbeidsområdet, og køen heng igjen etter oppryddinga ved Uthus i Stange tidlegare i ettermiddag.