NRK Meny
Normal

Bonden vil ha 21.400 kroner

Bondeorganisasjonene krever 21.400 kroner i lønnsløft i 2006. Totalt er det 1,7 milliarder kroner i økte utgifter for staten.

Sauer
Foto: NRK

Kravet er nesten fire ganger så mye som resultatet ble i fjor.

- Dette kravet skal bidra til en nødvendig snuoperasjon i jordbruket, sier Bjarne A. Undheim, leder i Norges Bondelag.

Einar Frogner i Hedmark Bondelag forventer at regjeringen følger opp sine forpliktelser.

I fjor ble det enighet om en ramme for jordbruksoppgjøret på 450 millioner kroner. Årets krav er meget høyt, det er 650 millioner høyere enn i fjor.

- Krevende

- Det blir usedvanlig krevende forhandlinger, sier statens forhandlingsleder, Per Harald Grue. Han mener bøndenes krav vil tilsvare en inntektsvekst på 15 prosent.

Statens tilbud til bøndene legges fram fredag 5. mai.

Høne og hane
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Både Undheim og lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Anne Osland, har store forventninger til den nye landbruksministeren Terje Riis-Johansen (Sp), som har bakgrunn fra Norges Bondelag.

- Vi forventer et skifte i kurs og økonomi med den nye regjeringen. Våre krav bygger på Soria Moria-erklæringen punkt for punkt, sier Undheim.

Økte målpriser

40 millioner av rammekravet på 1.720 millioner er økning av målprisene til bonden.

- Det kronemessige kravet er et tillegg på 21.400 kroner per årsverk. Dette er et krav som vil utfordre regjeringens løfter i Soria Moria. Vi har tatt inntektsmålsettingen på alvor ved å fremme et krav som vil være et første steg mot bedre inntektsforhold i jordbruket, sier Anne Osland.

Bondeorganisasjonene hevder at bøndene har en inntekt på 47 prosent av andre grupper.

(NTB)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND