NRK Meny
Normal

Bomkaoset som aldri tar slutt

Før jul ble bomstasjonen på Galterud i Hedmark fjernet, og statssekretær Bård Hoksrud fikk blomster for innsatsen. Nå er bomstasjonen på plass igjen.

Bård Hoksrud og Knut Enger

BLOMSTER: Statssekretær Bård Hoksrud lovte før jul at beboerne på Galterud skulle slippe å betale bompenger. Han fik blomster for de gode nyhetene, men nå er bomstasjonen på plass igjen.

Foto: Ann Kristin Mo

– Det oppstod et akutt raseri. Hadde vi visst dette på forhånd, er jeg nokså sikker på at folk hadde lenket seg fast i fundamentene her og forhindret at bommen kom opp igjen.

Det sier Knut Enger, som er leder i grendeutvalget. Han forteller at bommen på Galterud på grensa mellom Kongsvinger og Sør-Odal ble satt opp igjen for et par uker siden. Til stor skuffelse for beboerne på Galterud.

For i oktober var statssekretær Bård Hoksrud fra Samferdselsdepartementet på besøk og kom med lovnader om at bommen skulle flyttes og beboerne på Galterud skulle slippe å betale bompenger for en vei de ikke bruker.

– Men nå er altså bommen satt opp igjen og tenkt satt i drift, sier Enger.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med statssekretær Bård Hoksrud, men uten å få svar. Samferdselsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

Skal gjøres klar for innkreving

Nye E16 mellom Slomarka og Kongsvinger åpnet i slutten av november, men fortsatt er det gratis å kjøre for bilistene. Nå skal bommene settes i drift i løpet av kort tid. At bommen ble tatt ned i desember forklarer Statens vegvesen slik:

– Slik som vi tolket signalene, så var det ønske om å sette opp en bomstasjon nærmere Fulukrysset i stedet, sier Georg Ståle Brødholt, kommunikasjonsrådgiver Statens vegvesen.

Men nylig fikk de kontrabeskjed fra samferdselsdepartementet.

– Statens vegvesen har fått et brev fra samferdselsdepartementet med beskjed om at det skal gjøres klart for bompengeinnkreving på Fylkesvei 175 i tråd med de opprinnelige planene, sier Brødholt.

Håper på en annen løsning

Beboerne på Galterud har fått signaler på at de skal få fribrikke, men det er nå mye usikkerhet omkring varigheten av dette. Bygderådet på Galterud skal derfor ha et møte med blant andre Samferdselsdepartementet om saken.

– Sånn som vi ser det så er det ikke hjemmelsgrunnlag for å ha den bommen her, så da kan man ikke ha den. I tillegg befinner bommen seg på en vei som ingen vil ha, så da må det være en løsning et eller annet sted.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND