Hopp til innhold

Bokbinderen fra Os

Erik Haagensen i Østerdalen er en utdøende rase. Det er bare rundt 20 personer i Norge som fortsatt binder inn og reparerer bøker for hånd. Nå ropes det varsko.

Bokbinder

EN AV FÅ: Erik Haagensen i Os er en av svært bokbindere igjen her til lands som kan yrket slik det var i begynnelsen.

Foto: Per Magnussen / NRK

Han har lært seg alt sjøl med hjelp av en gammel bokbinder i Elverum og kurs.

Nå lager han dagbøker og hyttebøker, gjestebøker og annet fra grunnen av. Og han reparerer gamle bøker som folk vil ha satt i stand.

– Det er dette her med å jobbe sakte og sikkert og legge inn kvalitet i hvert eneste arbeidssteg og tenke igjennom at dette her skal bli ei bok som varer lenge, sier Erik Haagensen.

Gammelt håndverk

Bokbinderfaget fikk et oppsving da boktrykkerkunsten for alvor tok av i Europa på 1400-tallet.

Erik Haagensen fra Os i Østerdalen bandt inn sin første bok som 12-13-åring med hjelp av sin far. Det var først da han sluttet som elektronikkingeniør at han virkelig fikk fart på det.

– Jeg måtte ha noe å gjøre og da var far en inspirasjon, sier Haagensen.

Bokbinder jobber

NØYE: For å få ei godt innbundet bok er det viktig å være nøye. Erik Haagensen liker å bruke tid og gjøre alt så nøye og godt han kan.

Foto: Per Magnussen / NRK

Fra steintavler til ruller til våre dagers bøker, løspermsinnbinding med blokka innerst, falsede papirark i hefter eller legg som festes til en stivere perm før leggene sys for hånd.

– Først sa jeg at det å gå fra dataverktøy som ingeniør til håndverktøy som bokbinder var å gå fra high-tech til low-tech, men jeg har fått mye mer respekt for dette yrket etter hvert, og det er helt klart ikke low-tech, sier Os-mannen.

Flere tiltak satt inn

Eivind Falk

AKUTT: Eivind Falk er leder i Norsk Håndverksinstitutt og sier de har gjort flere ting for å prøve å redde bokbinderfaget.

Foto: Dag Kessel / NRK

Og det er flere som har respekt for det gamle bokbinderfaget. Blant de er Norsk Håndverksinstitutt som blant annet jobber med å fremme de små tradisjonelle håndverkene.

Og bokbinderfaget er spesielt. Bøkene våre er en viktig del av vår kulturarv og historie. Det å sende Hamsun- og Ibsen-bøker utenlands til reparasjon sees på av mange som et nederlag.

– Vi jakter stadig på gode lærebedrifter og ikke minst lærlinger som er interessert. Dette er et veldig sårbart lite fag, sier leder for instituttet, Eivind Falk.

På grunn av dette har de gjort noe spesielt når det gjelder bokbinderfaget.

– Vi tilrettelegger gjennom økt opplæringstilskudd. De ekstra sårbare fagene får ekstra mye så de får hjelp til å holdes i live, sier Falk.

Tjener godt på affeksjonsverdi

Det er et nitid arbeid med mange detaljer som skal til for å skape ei godt innbundet bok. Og folk betaler gode summer for å reparere bøker som betyr noe for dem.

– Det er affeksjonsverdien som er drivende her. På reparasjon av gamle bøker så går det ofte ikke så mye materialer, men det er arbeidskrevende, forteller Erik Haagensen.

Bokbinder jobber

DETALJER: Størstedelen av arbeidet som bokbinder på gamlemåten foregår for hånd – også sying av leggene må Erik Haagensen ha styr på.

Foto: Per Magnussen / NRK

– Er du utlært du nå etter 15 år som bokbinder?

– Nei, langt ifra, men jammen kan jeg litt, avslutter Erik Haagensen.

Flere saker fra Innlandet