Hopp til innhold

Blomstertyven må anmelde seg selv

Datatilsynet har ikke tid eller kompetanse til å bry seg om hva folk legger ut av bilder og video av andre på nettet.

Blomstertyv tatt på film

– Datatilsynet har neppe kompetanse eller mandat til å gripe inn i denne typen saker, sier fagdirektør Cecilie Rønnevik.

I går fortalte NRK om en huseier i Hamar, som hadde montert overvåkningskamera ved inngangen av boligen, fordi det hadde vært flere innbrudd i nabolaget.

Da han så en voksen kvinne på opptaket, som listet seg gjennom hagen og stjal høstblomstene på trappa, syntes han det var så komisk at han delte videoen på Facebook..

På Facebook eksploderte videoen, og ble delt flere tusen ganger.

Facebook blir offentlig gapestokk

Blomsterpotte

TOMT: Bare blomsterpotta stod igjen etter at tyven hadde vært på ferde.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Videoen avslører klart og tydelig hvem blomstertyven er, og for folk som kjenner vedkommende, så er hun tilsynelatende lett å kjenne igjen. I går reagerte datatilsynet og sa at nå var det familiefaren som begikk et lovbrudd. I dag er de usikre.

– Det er grenser for hva man kan publisere på internett. Straffelovens bestemmelser gjelder vern om privatlivets fred, og det samme gjelder åndsverksloven og rett til eget portrett. Men det er ikke regler som datatilsynet er satt til å forvalte, sier Rønnevik.

Det vil si at det ikke er noen offentlig kontroll eller tilsynsorgan som griper inn, hvis et bilde eller en video av deg har blitt spredt i sosiale medier uten din tillatelse. I følge straffeloven og åndsverksloven så kan man ikke publisere bilder av andre på nettet uten at de samtykker, men hvis du allikevel har blitt tagget på en fest og vil ha bildet fjernet, er det ikke noe datatilsynet gjør noe med.

– Man kan ta kontakt med politiet, man kan ta kontakt med konfliktrådet, eller man kan ta det som en personsak seg imellom. Privatpersoner har større handlefrihet enn det virksomheter har, og når det gjelder privatpersoner som ytrer seg på nettet, så er ikke det saker som vi griper inn i, sier Rønnevik.

Blomstertyven må anmelde seg selv

I saken med kvinnen som stjeler blomster på trappa til familiefaren i Hamar, så er det blomstertyven som må anmelde saken til politiet. Hun må selv anmelde at hun er publisert på nettet mens hun stjeler.

– Hun kan gjerne bringe saken sin inn for oss, så må vi foreta en helt konkret vurdering om vi i dette tilfellet kan gjøre noe. Men terskelen for at vi griper inn er ganske høy, sier Rønnevik til NRK.

Ytringsfriheten er «problemet»

– Avveiningen mellom personvern interessen og ytringsfriheten er veldig, veldig vanskelig. Særlig når det kommer til privatpersoner. Så det må bero på en konkret vurdering, om hvor krenkende den aktuelle ytringen er, og hvilke interesser som gjør at offentligheten også skal få tilgang til opplysningene.

Overvåking

Huseieren i Hamar hadde satt opp skilt, men det stoppet ikke kvinnen fra å stjele høstblomstene.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Datatilsynet sier at det kanskje kunne vært noe klarere regelverk når det gjelder bruk og publisering av overvåkningsbilder til privat bruk. Folk kan i utgangspunktet publisere bilder og videoer, uten at det er et kontrollorgan som passer på at personer som ikke ønsker det, blir spredt på sosiale medier.

– Loven gjelder ikke for familiefaren som publiserte bildet av kvinnen som stjeler blomster. Vi retter oss mot virksomheter, og familiefaren er en privatperson. Så er det spørsmål om han har ytringsfrihet for å publisere blomstertyven, sier Rønnevik.

Flere saker fra Innlandet