Blomsterkasser fra Hamar skal sikre Oslo mot terror

Hamjern i Hamar lager blomsterurnene som settes opp som terrorsikring i Oslo. Nå vil de støpe tyngre og større blomsterurner og selge til byer som frykter terrorangrep.

Blomsterkasser skal terrorsikre Karl Johan

KARL JOHAN: Blomsterurner som disse fra Hamjern skal gjøre fremkommeligheten for kjøretøy vanskeligere.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi har tenkt til å markedsføre det internasjonalt. Terrorfrykten er større nedover i Europa. Markedet er absolutt til stede, forteller daglig leder i Hamjern, Gorm Grøndahl.

Vanligvis støper han to urner om dagen i lokalene på Hamar. Nå må selskapet øke produktiviteten betraktelig. For to uker siden bestilte Oslo kommune 220 stykker.

– I utgangspunktet er det til parkanlegg for å pynte opp. Det er vekten som har sikret at vi har fått dette oppdraget. De har tenkt til å bruke det i sikring mot terror, sier han.

Hamjern

STOR PÅGANG: Grøndahl (til høyre) forteller om mange bestillinger.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Satte inn en heftig bestilling

Tidligere i år fikk Oslo kommune i oppdrag å midlertidig sikre byen mot terror. Ifølge kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien, ble kommunen inspirert av elementer som allerede var i nærmiljøet.

Richard Kongsteinen

STOR BESTILLING: Kongsteinen forteller at Bymiljøetaten har bestilt over 200 urner til sikring på Karl Johan.

Foto: NRK

– Da gikk vi ikke lenger enn til Stortinget hvor vi så disse blomsterurnene som fyller den funksjonen og som ser fine ut, forteller han.

Nå venter de på leveransen fra Hamar for å fortsette sikringen.

– Vi satte inn en heftig bestilling. Først bestilte vi alle de hadde på laget og 100 stykker til, men så fant vi ut at vi trengte enda flere, sier Kongsteinen.

Sikringen er foreløpig kun midlertidig. Byrådet har satt ned et utvalg som jobber med en rapport som skal utrede terrorsikring. Oslo skal være ferdig sikret i april neste år.

Utvikler større terrorurne

Med jord veier dagens urner nesten ett tonn totalt og er nesten to meter i diameter. Ifølge produsenten er de godt rustet til å hindre kjøretøy i å kjøre gjennom Oslos hovedgate.

– Personbiler kommer ikke gjennom, men større biler vil bli sinket betraktelig, sier han.

Nå jobbes det med å lage enda større blomsterurner for å møte etterspørselen etter terrorsikring.

– Dette har gitt oss en idé om å produsere en tyngre urne. Vi har begynt å utvikle en urne som vil veie 1600 kg. Da vil det kreves færre urner for å sikre. Den blir ikke lett å kjøre gjennom.

Selskapet planlegger å doble produksjonshastigheten og ansetter flere for å møte etterspørselen.

Blomsterurner mot terror

FERDIGE: På lageret hos produsenten står flere ferdige urner klare til å sendes ut.

Foto: Even Lusæter / NRK