NRK Meny
Normal

Ingrid (17) fikk kreft-beskjeden lille julaften. Nå blogger hun om sykdommen

Ingrid Rundberget Enger fra Elverum blogger om kampen mot sjukdommen, både for å hjelpe seg sjøl og andre.

 Ingrid Rundberget Enger

Ingrid hadde gått med en kul på låret en god stund. Mamma, Kari, trodde det var en fettkul. Ingrid var litt mer pessimistisk. Hun var redd det var kreft. Lille julaften i fjor kom legen med beskjeden de hadde fryktet. Hun hadde lymfekreft.

Foto: PRIVAT

Bloggen har fungert som en psykolog. Jeg får ut det jeg tenker på, og får støtte fra andre. Jeg har til og med fått høre jeg har hjulpet andre. Det er kult, sier Ingrid Rundberget Enger fra Elverum.

Det var ingen fettkul

Ingrid hadde gått med en kul på låret en god stund. Mamma, Kari, trodde det var en fettkul. Ingrid var litt mer pessimistisk. Hun var redd det var kreft. Lille julaften i fjor kom legen med beskjeden de hadde fryktet. Hun hadde lymfekreft.

– Jeg tenkte, oj nå blir mamma lei seg, forteller Ingrid.

Sjøl hadde hun vært forberedt på det verste. Mamma hadde håpa på det beste.

– Jeg følte jeg fikk en «ut-av-kroppen-opplevelse». Jeg så Ingrid og meg ovenfra. Jeg var i sjokk, forteller mamma Kari Rundberget Enger.

Blogger om livet med kreft

– Bloggen har fungert som en psykolog. Jeg får ut det jeg tenker på, og får støtte fra andre. Jeg har til og med fått høre jeg har hjulpet andre. Det er kult, sier Ingrid Rundberget Enger fra Elverum.

Begge visste det var mange utfordringer foran dem i løypa i kampen mot sjukdommen. En av dem var å fortelle familie og venner om det.

- Da jeg vokste opp var det et ord man ikke sa høyt, for det var ensbetydende med død for mange eldre, sier Kari.

Begge valgte å være åpne om sjukdommen på sosiale medier. Ingrid på bloggen sin. Og Kari på facebook.

Ikke gå over gata

Så lille julaften la Kari ut en status på facebook som var helt annerledes enn alle gledesmeldingene som ble lagt ut den kvelden. Hun fortalte at datteren hadde fått kreft. At de skulle starte opp med behandling rett over jul og var optimistiske til at dette skulle gå bra.

– Jeg skrev at folk må gjerne ta kontakt, ikke gå over gata eller se bort når de møter oss, sier Kari.

Responsen var enorm. Fra både folk hun kjenner og folk hun ikke kjenner. Det har gjort det enklere for hele familien i en ellers vanskelig tid.

Menneskelig å bli syk

Ingrid valgte å skrive om sjukdommen på bloggen. Da fikk alle vite hvordan det var. Ingen behøvde å spekulere i rykter de hadde hørt.

– Det er jo menneskelig å bli syk, så jeg tenkte at jeg kan jo skrive om det så folk kan se hvordan det er, sier hun.

I de tre ukene som har gått siden de fikk beskjeden har Ingrid latt de som følger bloggen hennes ta del i den nye hverdagen hennes.

 Ingrid Rundberget Enger

Ingrid hadde gått med en kul på låret en god stund. Mamma, Kari, trodde det var en fettkul. Ingrid var litt mer pessimistisk. Hun var redd det var kreft. Lille julaften i fjor kom legen med beskjeden de hadde fryktet. Hun hadde lymfekreft.

Foto: PRIVAT

– Jeg ufarliggjør kanskje det litt. Da tør de kanskje snakke med andre som har kreft, sier hun.

De har lest om den første cellegift-kuren, de har lest og sett bilder fra da hun prøvde parykker og de kan følge hvilke tanker en 17-åring har rundt det å bli ramma av en alvorlig sjukdom.

Les bloggen her: Ingrid blogger om kreft

Gitt nye perspektiver på livet

Responsen fra leserne av bloggen har vært enorm. Bare positive meldinger tilbake. Dermed har bloggingen både hjulpet henne og andre til å takle sjukdommen.

Sjøl føler hun at den har gitt henne et nytt perspektiv på livet. I det siste blogginnlegget hennes står det:

Mens noen klager på at de ikke får skoene de vil ha, så ligger du der og kjemper for livet du vil leve. Mens noen klager på at de ikke får se hva de vil på TV, prøver du å ta de små skrittene i riktig retning. Mens noen kjemper for livet klager du over at du har en dårlig dag, og at du ikke ser ut på håret.

Sjukdommen har gitt 17-åringen nytt perspektiv på hva som er viktig. Klær, sminke og utseende blir lite viktig i forhold til det hun føler hun kjemper for nå.

Blitt mer positiv enn før

Sjøl om Ingrid er midt i en vanskelig tid føler hun at det er lenge siden hun har vært så positiv som nå.

– Før så jeg det negative i alt, sånn er vi skrudd sammen. Men etter å ha vært på Radiumhospitalet der alle var så positive og sa at dette skal vi klare, ble jeg smitta av den optimismen, sier hun.

Hun gruer seg til å miste håret, som er en bivirkning av cellegiften. Og hun gruer seg til tablettene som hun må ta. Men hun ser likevel lyst på framtida.

– Legene har sagt at det er 90 prosent sjanse for at jeg blir helt frisk. Jeg tror jeg er en av de 90 prosentene, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Høyesterett avviser avskjedssak

  Stein-Robin Kleven Bergh får ikke prøvd avskjedssaken sin for Høyesterett, ifølge Glåmdalen. Kleven Bergh ble avskjediget fra politiet i 2015 etter å ha kommet med uttalelser om politikere som ble oppfattet som rasistiske.

 • Garasjebrann i Mesnalia

  Laster Twitter-innhold
 • Skolebuss av veien ved Kapp

  En skolebuss kjørte av veien ved Kapp Legesenter ved 14.45-tiden mandag. Bussen holdt på å velte og står på kanten av veibanen. Alle i bussen er ute og fremstår som uskadet, ifølge nødetatene.

  Buss kjørte av veien ved Kapp legesenter
  Foto: Jorun Vang / NRK