NRK Meny
Normal

Dette bildet provoserer

Blodige bilder av rovdyr skutt under jakt provoserer. Nå skal jegere kurses i nettvett.

Bjørn skutt under lovlig jakt i Sør-Trøndelag

IKKE GREIT: Dette bildet brukes som eksempel på bilder som ikke bør publiseres. Bjørnen ble skutt under lovlig jakt i Sør-Trøndelag i 2007, og ble publisert i Trønderbladet sin nettavis.

Foto: Tore Meirik/Trønderbladet

På en henger ligger en bjørn som er skutt og død. Bjørnen er tjora fast med ei løkke rundt halsen og bader i eget blod.

– Jeg skjønner at et bilde som dette vekker reaksjoner, sier Ole Mattis Lien, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark.

Bjørnen ble skutt på lovlig vis under jakt i Holtålen i Sør-Trøndelag i 2007 og bildet, som ble publisert i nettavisa til Trønderbladet, er tatt av en avisfotograf.

Ikke greit med blod og gørr

Ole Matis Lien

Ole Mattis Lien i NJFF Hedmark oppfordrer til nettvett.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Bildet med den blodige bjørnen brukes av Norges- Jeger og Fiskerforbund i Hedmark som eksempel på bilder som ikke egner seg for publisering.

De kurser nå jegere i nettvett.

– Det blir stadig flere som legger ut bilder og videoer av jakt på internett. Bilder som for en jeger er helt ok, kan være støtende for andre, sier Lien.

Lien mener typiske nei- bilder er:

  • Bilder som viser mye blod.
  • Bilder der skuddsåret vises.
  • Bilder der en eller flere jegere er avbilda uten å ha sagt ja til publisering.

Handler om å dele opplevelser

På Rogner Gård i Stor-Elvdal gleder to- og firbeinte seg over varsel om snøvær.

Nysnøen gjør det lettere å spore dyra når kameratene og arbeidskollegaene Kim Jønsson (28) og Kjell Åge Fredheim (28) skal ut på jakt.

For dem er jakt- og friluftsliv den viktigste interessen, og de deler mange av opplevelsene på Facebook.

– De fleste av mine kamerater er jaktinteresserte og har stor glede av å se bilder og historier fra jakta, forklarer Kim Jønsson.

– Skjender dyret

Kim Jønsson (til venstre) og Kjell Åge Fredheim

Kim Jønsson og Kjell Åge Fredheim deler ofte jaktopplevelser på nett.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Men en del lar seg provosere. Foreningen Våre Rovdyr får stadig henvendelser fra folk som reagerer på det de mener er upassende jaktbilder og videoer på nett.

– Det er gjerne hånlige bilder, der man stikker kjepper i kjeften på dyret for å få det til å se fryktinngytende ut, Lennart Fløseth, som er styreleder i foreningen.

Han er ikke i tvil om at enkelte jaktbilder er med på å øke konfliktnivået i rovdyrdebatten.

– Derfor er det bra at Norges Jeger og Fiskerforbund oppfordrer jegere til å tenke seg om før de legger ut bilder på nett, sier han.

Bjørner felt under lovlig jakt

Bildet til venstre er ok å publisere, men ikke det til høyre, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Foto: Arnfinn Lien og Tore Meirik

Drapstruet på grunn av bjørnebilde

At jaktbilder av rovdyr vekker sterke følelser vet Kjell Åge Fredheim godt.

Han mottok hatmeldinger og trusler da han for noen år siden ble avbilda med en bjørn han hadde skutt under lovlig jakt. Bildet ble publisert i flere nettaviser.

– Episoden har ikke skremt meg fra å utøve jakt eller publisere bilder, men det har fått meg til å reflektere mer over hva slags bilder jeg legger ut, sier han.

Flere jeger har opplevd de samme negative reaksjonene.

Både Kjell Åge og Kim er bevisste på hva slags bilder de legger ut.

At noen lar seg provosere tror de i mange tilfeller skyldes uvitenhet.

– Mange vet ikke hvordan jakta foregår. Dyret avlives raskt og effektivt, men sånne ting kommer ikke frem på et enkeltbilde, sier de to.

Kim mener det ikke er noe alternativ å slutte å legge ut bilder.

– Hvis vil slutter å vise hva vi driver med kan det virke som vi prøver å skjule noe. Det vi gjør er ikke ulovlig, sier 28-åringen.

Unngår å smile

Begge er medlemmer av det kommunale skadefellingslaget i Stor-Elvdal og har deltatt i jakt på bjørn, ulv, gaupe og jerv.

De forteller at jaktlaget har hatt flere diskusjoner når det gjelder deling av bilder og hvem som skal uttale seg i media.

– Vi har blant annet diskutert om det er ok å smile på bilder fra rovdyrjakt. Vi unngår også å dele bilder der bare en person i jaktlaget er avbilda med det døde dyret, sier de.

De to jaktkameratene synes det er bra at Norges Jeger- og Fiskerforbund oppfordrer til nettvett i forkant av vinterens jakt.

– Det er fortsatt mange som legger ut bilder som for jegere flest virker helt greie, men for folk som ikke kjenner til jakt kan det virke provoserende, sier Jønsson.