Hopp til innhold

Blir skremt av mannlige birkensyklister

Hensynsløse mannlige syklister skremmer kvinner fra å delta i Birkebeinerrittet. Nå vil kvinnene ha egne damepuljer i sykkelrittet.

Arkivbilder fra Birkebeinerrittet, to kvinner sykler sammen - sitter og prater.

KVINNEMANGEL: Det er vanskelig å trekke kvinner til de store sykkelrittene. På Birken er kun en av åtte påmeldte i år kvinne. Aggressiv kjøring hos menn kan være noe av årsaken. (Foto: Birkebeinerrittet AS)

Birkebeinere med kroppen full av adrenalin og merket innen rekkevidde, har satt hjertet i halsen på mang en mindre erfaren syklist. Mange kvinner kvier seg for å delta i sykkelrittet på grunn av den aggressive fremfreden enkelte menn viser i løypa. I år er kun én av åtte birkendeltagere kvinner.

– Det er store puljer med mye folk som kommer veldig tett. I nedoverbakkene kommer de utrolig fort og med mord i blikket. Det hyler i bremser og ser veldig voldsomt ut, sier Ellen Nesvik.

Ellen Nesvik

SKREMT: Ellen Nesvik er skremt over fremferden i sykkelrittet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Vil, men tør ikke

Hun har syklet i to år, og foreløpig bare sett Birkebeinerrittet fra sidelinja. For selv om Nesvik har lyst, tør hun ikke å delta.

– Birken er et kjempeflott arrangement, og jeg blir ikke skremt av distansen. Men det er oppførselen med kjefting, roping og hensynsløs kjøring som skremmer meg, forklarer hun.

Ragnhild Bolstad fra Rena har 18 merker fra Birken. Hun kjenner seg også igjen i enkelte menns hensynsløse fremferd mellom Rena og Lillehammer.

Ragnhild Bolstad

KVINNEPULJER: Ragnhild Bolstad foreslår å la kvinnene sykle for seg.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Jeg ser at det er mer albuer hos menn enn hos damer. De tar større sjanser og skal frem for en hver pris. Det kan skape ubehagelige situasjoner, mener hun.

Vil ha egne jentepuljer

Det er langt flere menn enn kvinner som sykler Birkebeinerrittet. Kai Østvold har syklet Birken flere ganger, og innrømmer at mennene kan være vel tøffe i løypa.

– Mennene setter sin egen prestasjon i høysete og tar lite hensyn. Det ser jeg alltid eksempler på når jeg sykler ritt, sier han.

Jo Gunnar Ellevold

Jo Gunnar Ellevold mener opplegget for damene er godt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Et eget jenteritt synes ingen av damene er en god idé. Men egne puljer for damene, tror de kunne løst mye av problemet. Birkensjef Jo Gunnar Ellevold mener de har et godt kvinnetilbud allerede.

– Seedingen gjør at man blir plassert på et naturlig sted i feltet. Vi har også en egen kvinnestart, pulje 22, der de beste kvinnene samles. I år har vi også lansert en halvbirk og der er halvparten av de påmeldte kvinner.

Flere saker fra Innlandet