Blir nektet å dra av greske myndigheter

Stortingsrepresentantene Aksel Hagen og Stine Renate Håheim var tilskuere til at den norske båten forsøkte å legge ut fra land fra Pireus i kveld, med kurs for Gaza.

Ship to Gaza

De norske aktivistene er utålmodige etter å dra fra Athen.

Foto: Holm Morten/Scanpix

Forsøket ble imidlertid avbrutt. Nå er saken blitt en politisk nøtt for greske myndigheter.

Ifølge Aksel Hagen sitter nå visepresidenten i Hellas, havnedirektøren i Pireus, og representanter for båten og forhandler om å kunne gå fra Pireus, havnebyen til Aten.

Siste forsøk

Aksel Hagen

Ombord i siste forsøk: Aksel Hagen, SV.

Foto: Torstein Paulsen / NRK
Stine Renate Håheim

Ombord i siste forsøk: Stine Renate Håheim, SV.

Foto: Stortinget

– I morgen blir siste forsøk, tror Aksel Hagen.

Båten nordmennene skal være med, har vært nektet utreise fra Hellas fire ganger. Det skjer i følge Hagen på tross av at norske båter kan bevege seg fritt i den greske skjærgården.

Aksel Hagen og Stine Renate Håheim har, sammen med andre aksjonister, ventet i flere uker på at båten med forsyninger til Gaza skulle legge ut. Greske havnemyndigheter har imidlertid sagt nei, og nå vil ikke aksjonistene vente lenger.

Satser på forhandlingsløsning

– Vi er spente på hva forhandlingene vil føre til, sier Hagen på telefon fra Pireus. Sammen med journalister og parlamentarikere prøvde de å legge ut fra land i ettermiddag, men det ble med forsøket.

Aksel Hagen sier nordmennene trolig reiser hjem hvis de blir stoppet igjen i morgen. Men han lover at de reiser tilbake senere.

Målet med konvoien er, ifølge aksjonistene, å transportere forsyninger til palestinerne på Gaza, og protestere mot blokaden av Gazastripen.

Video Den greske utenriksministeren, , forklarer hvorfor Hellas ikke lar Gaza-konvoien forlate greske havner

En talsperson for det greske utenriksdepartementet forklarer hvorfor Hellas ikke lar Gaza-konvoien forlate greske havner.

Én båt på vei til Gaza

En fransk båt med åtte demonstranter om bord forlot gresk farvann i natt og er på vei til Gaza.

– Den lille båten forlot Hellas natt til tirsdag, og er på vei til Gaza for å bryte den israelske blokaden, sa organisatoren tirsdag ifølge NTB.

Båten Dignite al Karama er hittil den eneste båten som har kommet seg ut fra den greske kysten av en større planlagt flåte organisert av palestinaaktivister.

Andre båter er blitt stoppet av greske myndigheter tidligere, og aktivistene hevder også at flere av båtene er blitt sabotert.

Les mer:

Video - Vi blir utsatt for en blokkade her, sier den amerikanske Gaza-aktivisten Greta Berlin

- Vi blir utsatt for en blokkade her, sier den amerikanske Gaza-aktivisten Greta Berlin.