NRK Meny
Normal

Dette skal kanskje bli en danseforestilling

Vill natur og spektakulære bevegelser. Profesjonelle dansere i Valdres tester nå ut nye steder for å produsere en forestilling.

Dansere i Valdres

JUVDANS: Profesjonelle dansere tester nå ut et område ved Åbjøra-juvet i Nord-Aurdal kommune med tanke på en fremtidig danseproduksjon. Det er Fjelldansen, regionalt kompetansesenter for dans, som står bak prosjektet, og ideen kom fra kunstnerisk leder i Frikar, Hallgrim Hansegård.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

I dag får 20 prøvepublikummere oppleve en juvvandring utenom det vanlige sammen med danserne.

– Når det begynner å ta form og konseptet begynner å bli klart, blir det nok en kjempeopplevelse for alle sammen, sier danser Jon Filip Fahlstrøm.

Som en av tre dansere skal han i dag gjennomføre pilotforestilling i Åbjøra-juvet i Nord-Aurdal i Valdres. Målet er å finne ut om vassdraget og juvet kan være kulisse for en fremtidig danseforestilling.

– En ypperlig danseplass

Dansere

UTFORDRENDE; For de danserne Hallgrim Hansegård, Jon Filip Fahlstrøm og Sudesh Adhana vil en forestilling i juvet by på flere utfordringer med delvis glatte partier og store høyder.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Det er Fjelldansen, regionalt kompetansesenter for dans, som står bak prosjektet. Ideen kom fra kunstnerisk leder i Frikar, Hallgrim Hansegård. Han opplevde nemlig naturen i området som en ypperlig danseplass.

– Rett nedenfor stupet der vi står nå, så kan vi se på noen slags kakestykker av noen steiner som har sprukket ut fra fjellet og ser ut som om de skal gli ut i vannet. Det er mange slike historier som jeg har lyst til å bruke dansere til å forsterke slik at publikum får en uvanlig opplevelse, sier Hallgrim Hansegård.

Håpet er at dagens pilotforestilling skal fungere såpass godt at både dansere og publikum skal komme tilbake sommeren 2016. Publikum skal få ta del i en juvvandring med kunstneriske innslag underveis.

– Vi skal føre publikum en kilometer nedover juvet. Da går man gjennom ulike typer fjellformasjoner og opplever dansere på fjellhyller, i trær og litt rundt omkring. Og så kommer de ned til det vi tenker som en hovedarena, der det er et flott fossefall og svaberg å sitte på. Der har vi prøvd ut litt improvisasjoner som vi skal vise fram, sier Hansegård.

Flere utfordringer

Men selv om omgivelsene er både spennende og spektakulære, byr det også på store utfordringer. Ikke bare er svabergene glatte å danse på. Også vannmengdene i vassdraget varierer. Koordinator for Fjelldansen, Anders Aasberg, håper regnet tar en pause noen dager.

– Her forandrer naturen seg hele tiden og vi må planlegge deretter, sier han.

Danserne har i fire dager prøvd ut forskjellige koreografier og teknikker for å finne ut av hva som best lar seg gjennomføre i Åbjøra. Nå gjenstår det å guide prøve-publikummet gjennom det hele, og danser Jon Filip Fahlstrøm ser fram til både lek og utfordringer.

– Det er jo et utrolig skue. Så det er utfordrende å skulle skape noe som passer inn. Noe som ikke tar bort naturen, men som heller ikke forsvinner i naturen, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.