Hopp til innhold

Skrives raskt ut fra sykehus – blir ensomme

Eldre skrives ut tidligere fra sjukehus enn tidligere etter innføringa av samhandlingsreformen. Det fører til flere ensomme, mener forskere.

Ensomhet farligere enn kreft

Prosjektleder for forskningsrapporten ved Høgskolen i Hedmark, Kari Kvaal mener ensomhet er i ferd med å bli vår tids folkehelseproblem.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Ensomhet er i ferd med å bli vår tids folkehelseproblem. En undersøkelse Høgskolen i Hedmark og Oslo har gjort viser at 76 prosent av kronisk sjuke eldre føler seg ensomme.

– Det og ikke ha en tilhørighet til andre mennesker er knyttet til tidligere død, for eksempel etter ett år. Det finnes det undersøkelse på, sier prosjektleder for forskningsrapporten ved Høgskolen i Hedmark, Kari Kvaal.

De ville finne fram til det de mener er en skjult gruppe i samfunnet vårt, eldre som har blitt behandlet på sjukehuset det siste året og skrevet raskt ut igjen. At så mange som 76 prosent svarte de følte seg ensomme var så overraskende at de først trodde det ikke kunne være riktig. For det lå langt høyere enn andre lignende undersøkelser som er gjort i utlandet.

Ikke nok ressurser

– De kommer ofte fra sykehus, så bli de overlatt til kommune- og helsetjenesten. Kommune- og helsetjenesten i dag har jo fått samhandlingsreformen hvor de får enda større belastninger på å ta imot personer som har alvorlig, komplekse sammensatte sykdommer, fortsetter hun.

Hun mener kommunehelsetjenesten ikke har ressurser nok til å finne ut om den de skal hjelpe er ensomme.

– Vi har ikke nok folk der ute i den hjemmebaserte tjenesten. Vi trenger masse kvalifiserte folk. Det må gjøres et eller annet tiltak, og kanskje samhandlingsreformen må modereres litt, slik at det ikke er så raske utskrivninger som det er i dag, forteller hun.

Ikke enig

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre sier det er kommunenes ansvar å følge opp de eldre når de kommer ut av sykehus.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Det er ikke helseministeren vår enig i.

– Jeg er ikke enig i den påstanden. Det samhandlingsreformen handler om er at om man er ferdigbehandlet på sykehus skal man komme seg ut av sykehuset, og få god oppfølging. Det er kommunens ansvar, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Støre sier videre mange kommuner klarer dette bra, men ikke alle.

– For andre kommuner er det en del utfordringer, og da handler det om vi på statlig nivå er villige til å bevilge nok penger til kommuneøkonomi, og så må kommunen foreta de riktige prioriteringene slik at de kan gi god pleie og omsorg i kommunen, forteller han videre.

Frivillige

Også stortingsrepresentant for Hedmark Høyre Gunnar A. Gundersen mener at kommunen bør være rusta til å ta utfordringen med ensomme, men han mener mye må løses med frivillighet.

– Kommunene er jo de som er nære her, og de vil jo selvfølgelig ha et ansvar for å bygge opp gode tilbud. Samtidig må tror jeg vi skal erkjenne at løsningen på ensomhet er ikke bare noe man kjøper for penger. Det har noe med tid å gjøre, det har med at man viser omsorg og interesse, sier Gundersen.

Flere saker fra Innlandet