NRK Meny
Normal

Ble utsatt for overgrep, får trolig ikke erstatning

Generalsekretær Ole Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne har vunnet tusenvis av erstatningssaker. Selv får han trolig ingen erstatning fra Dovre kommune, etter at han ble utsatt for omfattende overgrep og omsorgssvikt.

Generalsekretær Ole Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne. Her avbildet på Gjøvik sykehus.

IKKE GJENNOMSLAG: Generalsekretær Ola Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne, får trolig ingen erstatning fra Dovre kommune etter at han ble utsatt for overgrep som barn.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ola Ødegaard har søkt Dovre kommune om inntil 725 000 kroner i såkalt rettferdsvederlag. Som barn ble han tatt ut av skolen på Dombås og plassert på et skolehjem for evneveike. Han ble også utsatt for omfattende overgrep. Når formannskapet torsdag skal behandle søknaden, er det med en innstilling om ikke å utbetale en eneste krone.

– Jeg syns det er dypt skuffende og opplever det også som en krenkelse av min person. Hvorvidt jeg fikk 50 000 eller 200 000 kroner hadde vært det samme for meg, sier Ødegaard.

Som generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne har han vunnet frem i 2500 erstatningssaker. Han har siden 1993 opplevd at stat og kommune har utbetalt 365 millioner til medlemmene i stiftelsen. Selv får han trolig ingenting.

Utsatt for overgrep

Da Ola Ødegaard var gutt i 1951 vedtok vergerådet i Dovre kommune å sende ham til et fosterhjem i Telemark. Senere ble han sendt til et skolehjem for evneveike. Begge steder skal han ha blitt utsatt for omfattende omsorgssvikt.

– Jeg syns det går over alle støvleskaft at kommunen vil fraskrive seg det ansvaret de hadde for å sørge for at jeg fikk den hjelpen jeg skulle ha, sier han.

Generalsekretær Ole Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne. Her avbildet på Gjøvik sykehus.

SVIKTA: Ola Ødegaard er svært misfornøyd med oppførselen til Dovre kommune. Her er han avbilda på Gjøvik sykehus.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ødegaard husker godt en episode fra skolehjemmet da han og noen andre måtte tilbringe hele natten i et kjølerom som straff for noe de hadde gjort. I tillegg sier han at han ble utsatt for seksuelle overgrep i ni år.

– Jeg hadde det helt forferdelig. Omsorgen Dovre kommune skulle ha, har ikke vært fullført på noen måte, sier Ødegaard.

Har tidligere fått erstatning

Tidligere har Ola Ødegaard blitt tilkjent 300 000 kroner i rettferdsvederlag fra staten og 50 000 i billighetserstatning for de samme forholdene han nå søker om. Ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune sier at kommunen beklager det Ødegaard ble utsatt for.

– Vi har invitert ham til å holde foredrag for kommunestyret og barnevernet. Det er den viktigste biten i det vi skal behandle i formannskapet, sier han.

Ordføreren vil ikke kommentere hvorvidt Ødegaard får utbetalt erstatning fra kommunen.

– Det kan jeg ikke ta stilling til nå. Det er noe formannskapet må behandle, sier han.

Det er ikke et svar Ødegaard er fornøyd med.

– Jeg er dypt skuffet og vet foreløpig ikke om jeg skal gå videre med saken eller ikke, sier han.

Mener kommunens oppførsel er skammelig

Øyvind Frich, Ap Dovre

IRRITERT: Øyvind Frich i Dovre Arbeiderparti mener kommunen burde ta ansvar for sine handlinger.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Øyvind Frich, leder i Dovre Arbeiderparti, mener kommunens handling er skammelig.

– Det er flaut å være innbygger i Dovre når man ser hvordan kommunen behandler innbyggerne sine, mener han.

Han er vara til formannskapet og mener politikerne ikke tar Ødegaard på alvor.

– Han blir tatt alvorlig i resten av landet, men der han kommer fra får han en slik behandling. Det er rett og slett ille, sier Frich som mener Ødegaard burde få erstatningen han søker om.

Strid om åpenhet

Frich beskylder i tillegg ordfører Bengt Fasteraune for å ha unndratt Ødegaards krav fra offentligheten og for å ha skjult saken.

– Dette kjenner jeg meg absolutt ikke igjen i. Vi har hele veien vært enige med Ola Ødegaard om at denne saken skal behandles i full offentlighet, noe vi nå gjennomfører, sier ordføreren.

Ola Ødegaard bekrefter overfor NRK at ordførerens framstilling på dette punkt er riktig.

– Denne påstanden om hemmelighold må være en misforståelse. Jeg har avtalt med kommunen at det skal være full offentlighet rundt dette hele vegen, sier Ødegaard.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.