Hopp til innhold

Ble snikfotografert i solarium

Merete Fratzke (25) opplevde å bli uønska fotografert, og hun er ikke alene. NorSIS sier mange unge blir utsatt for utpressing på nett.

Merete Fratzke

KRENKENDE: Merete Fratzke opplevde å bli snikfotografert av fremmede mens hun lå i solariet. Hun syntes situasjonen var ubehagelig.

Foto: Geir Randby / NRK

– Jeg hørte at noen stod utenfor solariet og tok bilder av meg, sier Merete Fratzke.

Hun er en av flere NRK har snakket med som har opplevd å bli snikfotografert. Bildene legges ofte ut på nettet i ettertid. I Meretes tilfelle fikk hun stoppet det hele før det gikk for langt.

– Faren til venninna mi fant de som hadde gjort det og sletta bildene fra telefonen med en gang, sier hun.

Hun følte seg krenka i ettertid og syntes det var ubehagelig å vite at fremmede hadde tatt og oppbevart bilder av henne.

– Det er utrolig dårlig gjort. Slike bilder er private og ingen skal kunne krenke noen på den måten, sier Merete.

Snikfotografering av andre mennesker, og legge ut krenkende bilder på nettet er forbudt. 
Likevel er det et økende problem og skjer med mange kvinner.

VIDEO: Snikfotografering gjøres i det skjulte, men bildene havner på nett - synlig for alle. Se Østnytt-reportasjen om temaet her.

250 000 henvendelser i året

Roger Johnsen er administrerende direktør i Norsk Senter for Informasjonssikring, NorSIS, på Gjøvik. Han forteller at mange jenter blir utsatt for utpressing.

– Vi har hatt situasjoner hvor unge jenter har betalt alle konfirmasjonspengene sine til en tidligere kjæreste eller andre de kjenner som har truet med å legge ut nakenbilder av dem på nett, sier Johnsen.

Roger Johnsen

BLIR TRUET: Administrerende direktør i NorSIS, Roger Johnsen, sier at mange blir utpressa på nett.

NorSIS, som også har ansvar for tjenesten slettmeg.no, får hvert år 250 000 henevdelser og de følger opp 7500 saker årlig.

– De unge føler seg fortvila. De er i en hjelpeløs situasjon som de har prøvd å løse selv, men som viser seg å være vanskelig, sier Johnsen.

Direktøren forteller at NorSIS hjelper publikum med å fjerne informasjon de ikke vil at skal ligge på nett. De kan også gi råd om hvordan både publikum og offentlige etater skal løse utfordringer knyttet til datasikkerhet.

– Vi merker at mange heller tar kontakt med oss enn med politiet. Mange unge som blir utsatt for dette vil ha problemet ut av verden så raskt som mulig, sier Johnsen og legger til at det ofte er vanskelig å straffe den som har snikfotografert.

Snikfotografering av ungjenter, skjermdump

INTIMT: Skjermdump fra et av mange nettsteder med intimbilder tatt i hemmelighet. NRK har av personvernhensyn anonymisert bildene.

Foto: Skjermdump av nettside

Flere saker fra Innlandet