NRK Meny
Normal

Ble hypnotisert til røykestopp

– Jeg ble nesten kvitt røyken etter 40 år som storrøyker, sier Øystein Lundberg. Helsedirektoratet vil ikke forby noen å oppsøke hypnoterapeuter, men vil heller ikke anbefale det.

Øystein Lundberg har sluttet å røyke etter at han gikk til behandling hos hypnoterapeut Kirsten Eva Male i Gjøvik.

Øystein Lundberg har ikke vært en gjennomsnittsrøyker. Han begynte allerede da han var sju år , og i perioder sto han opp om natta for å ta seg en røyk.

– Jeg ville bare prøve

– Etter 40 år var jeg lei – lei av å stå ute og røyke mens de andre var inne og hygget seg. Jeg bestemte meg for at hypnose var verdt å prøve.

Jeg hadde prøvd «alt», men ingenting virket.

Øystein Lundberg

Det er hypnoterapeut Kirsten Eva Male i Gjøvik som har behandlet Lundberg. Hun sier at det er underbevisstheten som er nøkkelen til å oppnå resultater. Her er utdrag fra hennes hypnose idet hun snakker til Lundberg, som ligger på en sofa:

«Mens du synker dypere og dypere, forsvinner alle lyder...Du pleide å røyke når du sto opp om morgenen, det kommer til å forandre seg nå, istedet har du lyst på en god kopp kaffe, kanskje et glass juice eller vann, det blir ditt nye behov.»

Male sier at underbevisstheten forteller oss alle at hvis vi mister noe, så er det dumt. Meningen med hypnosen er å få underbevisstheten til å forstå at dette heller er bra, du mister ikke noe, du blir fri.

Lundberg forteller at han prøvde «alt» når det gjelder røykeavvenning, men at ingenting hjalp.

– Virker hele livet

HYPNOTISØR: Kirsten Eva Male "kommanderer" nikotinavhengige til å slutte å røyke.

HYPNOTISØR: Kirsten Eva Male 'kommanderer' nikotinavhengige til å slutte å røyke.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Hvor lenge varer virkningene etter en hypnose?

– For de fleste varer det livet ut, sier Male.

– Hva syns du om at dette ikke anerkjent?

– Det er litt pussig. Jeg tror jo at dette er en mer effektiv metode enn holdningskampanjer og moral. Jeg tror ærlig talt at det ikke virker.

– Kjenner ikke til noen effekt

Helsedirektoratet sier at de ikke vil forby hypnose, men vil heller ikke anbefale det.

– Vi syns det er bra at folk klarer å slutte å røyke, og er ikke så opptatt av hvordan de får det til, sier seksjonssjef Bjørn Andreas Bang i Helsedirektoratet.

– Men vi vil heller anbefale folk å bruke metoder med dokumentert effekt. Og vi kjenner ikke til noen effekt av hypnose ved røykeslutt. Men samtidig vet vi jo at folk klarer å slutte på mange forskjellige måter.

Lundberg sier at han også var veldig skeptisk i forkant.

– Jeg trodde ikke noe på det, ikke i det hele tatt. Jeg sa til meg sjøl at dette er bare tull, men det er uansett verdt å prøve.

VET IKKE HVORFOR HYPNOSE VIRKER: Øystein Lundberg er veldig glad for å bli kvitt røyksuget.

VET IKKE HVORFOR HYPNOSE VIRKER: Øystein Lundberg er veldig glad for å bli kvitt røyksuget.

Foto: Jorun Vang / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Debuterer på Monza

  Mads Siljehaug (21) fra Lillehammer debuterer til helga på den berømte racerbanen Monza i Italia. – Mesterskapet og bilen, en Lamborghini Gallardo GT3, er ny for meg, men jeg gleder meg veldig, sier Siljehaug, som kjører for Reiter, til Automotorsport.no.

  Mads Siljehaug (21) foran en GT3 Lamborghini
  Foto: Reiter Engineering
 • Påkjørsel ved Brenneriroa

  Det har vært en påkjørsel på rv. 25, vest for Brenneriroa. En lastebil har kjørt bakfra inn i en varebil. Det er trafikkproblemer på stedet, og muligens en person med skader, melder politiet.

 • – Pass på plasten!

  Visepolitimester i Innlandet, Arne Hammersmark, advarer bønder og andre mot flom. – Dersom rundballer, campingvogner eller andre ting av plast blir tatt av flom, kan det bli etterforskning og straff, sier han og viser til at forurensing av plast er et stort problem.

  Rundball langs elveleie
  Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK