NRK Meny
Normal

Ble forsøkt lurt av datasvindlere

Dagfinn Moen ble i går flere ganger oppringt av svindlere som utga seg for å jobbe for Microsoft Windows. Økokrim advarer nå mot denne nye typen datasvindel. Målet er å lure deg inn på nettsider som legger igjen spionprogrammer som blant annet kan stjele passordet til nettbanken.

Dagfinn Mo

Dagfinn Moen er en av dem som har blitt forsøkt svindlet av datakriminelle som utgir seg for å jobbe for Microsoft Windows.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Anne Dybo

Anne Dybo, Økokrim

Foto: Odd Iversen / NRK

Tore Larsen Orderløkken

Tore Larsen Orderløkken

Foto: Ida Hjerkinn
– Jeg ble veldig forbauset og veldig sjokkert, sier Dagfinn Moen fra Hamar.

Han er en av dem som har blitt oppringt av svindlere. Han fikk beskjed om at datamaskinen hans var infisert av en alvorlig programvare som sprer smitte til andre maskiner.

Det skulle ha foregått et massivt angrep mot datamaskiner i Norge og Microsoft Windows skulle ha fått mange klager. Og den eneste måten han kunne bli kvitt faren, var ved å følge personen som ringte sine instrukser.

– Hun sa at PC`en min etterhvert ville slutte å virke hvis jeg ikke fulgte hennes instruksjoner, og hun ville at jeg skulle laste ned programmer og gi dem passord og brukernavn, forklarer han.

Virket troverdig

Dagfinn Moen syntes samtalen virket troverdig:

– De opptrådte veldig troverdig, slik at jeg var tvil om dette var reelt eller ikke. De snakket perfekt engelsk og var høflig og dannet.

Han anbefaler folk å ikke svare på telefonen når det ringer et svært langt nummer, og i alle fall ikke svare på spørsmål.

– Jeg måtte til slutt dra ut kontakten etter at de bare ringte og ringte uten å gi seg.

Moen anmeldte straks forholdet til politiet.

Advarer mot svindelen

– Vi anbefaler folk å legge på røret hvis de får slike henvendelser. Det er ikke så mye vi kan gjøre, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo.

De siste ukene har Økokrim opplevd en økning i henvendelser fra folk som har mottatt slike telefoner.

Anne Dybo sier det er vanskelig å ta denne type datakriminelle.

– Det er veldig vanskelig å spore. Så vi prøver bare å få folk til å ikke svare på henvendelsen, sier hun.

HØR RADIOSAKEN OM DATASVINDELEN:

Bekymret for utviklingen

– Ingen kjente leverandører ringer deg opp og sier at du har et problem. Så allerede der bør det ringe noen varsellamper, sier Tore Larsen Orderløkken, leder for Norsk Senter for Informasjonssikring.

Han er bekymret over utviklingen:

– Det nærmer seg mye mer den personlige sfæren. At man nå går mer direkte på deg som person og ringer deg opp og kontakter deg på den måten her. Det viser at der det er penger å hente i en eller annen form for for svindel, der er de kriminelle.

– Det er mennesker som er det siste forsvarsleddet. Det er selvsagt beklagelig. Vi kunne tenke oss at det var teknologiske sperrer som kunne ta den støyten, sier Orderløkken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

  Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka
 • – Listhaug må gå

  Hilde Ekeberg fra Oppland KrF og sentralstyremedlem i partiet, sier Erna Solberg nå må ta ansvar som regjeringssjef og rydde opp. Ekeberg mener KrFs vedtak om mistillit er riktig. – Listhaug har gått over streken, sier hun.

  Hilde Ekeberg