NRK Meny
Normal

Blåbæra forsvarer seg mot sultne dyr

Hvis elg og mus forsyner seg for mye av blåbæra gjør den seg bitter i smaken.

Blåbær

BITTER: Blåbæra gjør seg bitter for å unngå å bli spist av dyr i skogen.

Foto: Tor Beisvåg

Det er forskning.no som skriver om doktorgradsstudent Marcel Schrijvers-Gonlag ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Evenstad, som forsøker å finne ut hvordan blåbærplanten forsvarer seg.

Næringsrik

For sjøl om som regel mer finnes enn nok av den i skogen så liker den ikke å bli spist, ifølge Schrijvers-Gonlag.

Les også: Han forstår plantane sitt språk - blåbærplantane varslar kvarandre om fare

Blåbær er ikke bare en delikatesse og sunt for mennesker, men også elg og mus foretrekker å spise blåbærplanten hvis det er mye smak i den framfor ung barskog. Planten er nemlig mye mer næringsrik enn skuddene fra furua.

– Er det mye næringsstoffer i bakken, kan den nye planten bli mye større og få enda bedre smak som elgen og andre pattedyr setter pris på. Men er det lite næring i bakken, vil planten også bruke krefter til å forsvare seg mot å bli spist på nytt, sier Schrijvers-Gonlag til forskning.no.

Antibeitestoff

Måten den gjør det på er å lage et antibeitestoff som for eksempel tannin, som gir bæra en bitter smak, dermed velger dyra å spise noe annet i stedet.

– Planten liker ikke å bli spist. Er det nok næring i bunnen til å både vokse tilbake og samtidig lage antibeitesstoffer, velger den helst det.

I sommer skal plantebiolog Schrijvers-Gonlag fra Nederland gjøre sine siste forsøk på blåbæra før doktorgraden er ferdig.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Politiaksjon Brumunddal

  Politiet aksjonerte tirsdag mot et spisested i Brumunddal. En person som er tilknyttet bedriften er pågrepet. Vedkommende er siktet for bruk og besittelse av narkotika. Minst fem politibetjenter og én hund har aksjonert i flere timer ved spisestedet, skriver HA.