NRK Meny
Normal

Bjørn skutt i Gausdal

En bjørn ble sent søndag kveld skutt av et kommunalt fellingslag i Gausdal i Oppland. Bjørnen skal være den samme som drepte fem sauer i Nord-Fron fredag.

Bjørnen som ble skutt i Gausdal søndag kveld var en hannbjørn på ca. 100 kg.

Bjørnen som ble skutt i Gausdal i Oppland søndag kveld var en hannbjørn på ca. 100 kg.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Det melder avisa Gudbrandsdølen Dagningen.

På det meste har i alt 20–25 mann deltatt i bjørnejakten. Dette er en hannbjørn på 100 kg.

Angrep innenfor gjerde

Det spesielle i dette tilfellet var at alle fem sauene var på inngjerdet område. Etter undersøkelse av kadavrene ble det slått fast at bjørn sto bak angrepet, og fellingstillatelse ble gitt.

Dette er den andre bjørnen som er avlivet på få dager i Oppland. 15. mai ble en annen bjørn felt ved Moksa på Tretten. Miljødirektoratet ga fellingstillatelsen for å hindre store skader på beitedyrene som snart slippes ut.

Fem bjørner drept i Norge i år

Hittil er det drept fem bjørner i Norge i år. De tre andre er skutt i Sør-Varanger, Rana og Vefsn.

Ole Knut Steinset, Statens Naturoppsyn Oppland

SKAL DNA-TESTE BJØRNEN: Ole Knut Steinset, Statens Naturoppsyn Oppland

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Vår oppgave er nå å ta en DNA-test av denne bjørnen, og veie den, sier Ole Knut Steinset fra Statens Naturoppsyn i Oppland.

– Nei til "preventiv jakt"

Tidligere fellingstillatelser i Oppland, ikke på bjørn, men på ulv, har ført til sterk kritikk fra dyrevernsorganisasjonen Noah. Organisasjonen mener at Fylkesmannen i Oppland har innført "preventiv jakt" som et prinsipp, og at Stortinget bør slå ned på dette.

9. mai ga Fylkesmannen tillatelse til felling av to ulver som ble sporet i Grimsdalen i Dovre. Klima- og miljøministeren har gitt beskjed om at det skal være "lav terskel for uttak av rovvilt som har gjort skade eller forventes å gjøre skade i beitedyr-prioriterte områder", skriver Fylkesmannen i Oppland på sin hjemmeside. (vår uth.)

Auksjon av bjørnekjøtt

Hvis du vil kjøpe bjørnekjøtt, kan du komme med bud til Fylkesmannen i Oppland. Kjøttet på begge de to siste felte bjørnene blir lagt ut på auksjon. På en auksjon i fjor ble kiloprisen 226 kroner.

Bjørnen som ble felt i går, veier altså 100 kg, og har en slaktevekt på 68 kg. Fylkesmannen pleier å prioritere dem som har bud på hele skrotten ...

Se reportasje her:

En bjørn måtte bøte med livet, etter å ha angrepet fem sauer i Kvikne i helga.