NRK Meny
Normal

Bjørn på topptur i Rondane

Dette er et sjeldent syn: En bjørn på topptur. Her rusler den rett nedenfor nødhytta under toppen på Høgronden i Rondane.

Høyfjellsbjørn i Rondane

TOPPTUR: Bjørnen passerer under Høgronden.

Foto: Knut Sandbakken

Det er nettstedet Sollia.net som publiserte bildene av høyfjellsbjørnen i dag.

Fotografen er Knut Sandbakken fra Raufoss. Familien har hytte i Sollia i Stor-Elvdal, og bjørnen traff de på på tur til 2000-meterstoppen Høgronden lørdag.

– Kona og jeg var på tur til Høgronden. Vi tok en pust i bakken ved nødhytta rett nedenfor toppen da denne karen plutselig dukket opp. Den ble varig oss på ca. 80–100 meters avstand. Den endret da kursen og forsvant ned i Langglupdalen, forteller de to til Sollia.net.

Bjørn i høyfjellet

STAKK: Da bjørnen ble var fotografen forsvant den nedover ura.

Foto: Knut Sandbakken

Sett natta etter?

– Kanskje det var den samme som ble fanget opp av viltkameraet natta etter, skriver Jo Øvergaard i Sollia.net.

En jerv har nemlig tatt 10 lam i Gjetsida/Vassbulia litt lenger sør for Høgronden. Og der kadavrene var, satte de opp et viltkamera. Det fanget opp en bjørn.

Og også tidligere er det tatt bilde av bjørn i fjellet her, men ikke så høyt. I fjor ble det sett bjørn i Langglupdalen.

Bare transport

Eivind Faldet i Statens Naturoppsyn sier det ikke er uvanlig med bjørn høyt til fjells.

– Men det er ikke så vanlig å møte på den. Nede i Langglupdalen går det jo mange fjellturister, så den har kanskje gått høyere for å være i fred. For bjørnen var det nok bare en transportetappe. Det er ikke noe mat for den der oppe i ura. Men på andre sida av Høgronden, bare noen kilometer unna, går det sauer og beiter, sier han.

Bjørn i Rondane

VILTKAMERA: fanget opp av kamera der en jerv hadde spist sauekadavre.

Foto: Viltkamera / Sollia.net

Og allerede i dag er saueeier Ola O. Brænd ute og ser etter sauene sine, sier Faldet. Til Sollia.net sa Brænd dette i slutten av forrige uke da han så bildene av bjørnen fra viltkameraet:

– Nå får vi søke om midler til tidligsanking og prøve å få hjem dyrene så fort vannstanden i elver og bekker tillater det.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang